Ruská ambasáda v Praze | foto: Profimedia.cz

Nevídaná eskalace, tolik Rusů jako Česko ještě nikdo nevyhostil, píší Slováci

  • 540
Konflikt mezi Prahou a Moskvou přerostl do neústupné nevraživosti, napsal v pátek slovenský list Pravda o pokračování diplomatického sporu mezi Českem a Ruskem. List Sme zase označil eskalaci za nevídanou v mezinárodních vztazích. Incidentu, v jehož pozadí je výbuch muničního skladu ve Vrběticích, se věnují i německá média, která ho mají za „největší konflikt posledních let“.

„Co se nestalo během čtyř desetiletí studené války, stalo se nyní, třicet let od jejího skončení. Ještě nikdy žádný stát nevyhostil tolik ruských diplomatů a dalších pracovníků ambasády, jak se rozhodlo Česko,“ uvedla Pravda k postupu Česka.

To nejprve vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví a po odvetě Ruska rozhodlo o srovnání počtu diplomatů a dalších pracovníků na ruské ambasádě v Praze podle současného stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Rusko má čas na stažení 63 pracovníků do konce května.

Pravda očekává ochlazení vztahů mezi Českem a Ruskem. „Vždy je ovšem lepší ‚studená válka‘ než ‚horký mír‘,“ dodala. Tím, že Slovensko ve čtvrtek vyhostilo tři ruské diplomaty, vyjádřilo podle listu nejen solidaritu s Českem, ale ukázalo, že mu jde i o vlastní bezpečnost. Krok Bratislava zdůvodnila také informacemi od zpravodajských služeb.

Podle listu Sme rozhodnutí Česka o zmíněném srovnání počtu diplomatů a dalších pracovníků na ambasádách Praha zavírá spojencům dveře k vyjádření pouze rétorické solidarity.

„Členy EU a NATO, i když ne všechny, ale významnější a geograficky bližší, fakticky nutí do neverbálních opatření, která se nominálně nepochybně nevyrovnají kastraci ruské ambasády v Česku, nemohou být ovšem ani symbolická,“ uvedl list.

List Sme také připomněl, že český premiér Andrej Babiš v souvislosti s explozí ve Vrběticích nejprve hovořil o útoku na zboží a až následně zvolil radikálně odlišný výraz o bezprecedentním teroristickém útoku na českém území.

Slovensko vyhostí tři ruské diplomaty. Pseudosolidarita, zní z Moskvy

„Česko se podle svých tajných služeb a policie stalo obětí násilných činů režimu Vladimira Putina. A Slovensko vzhledem k okolnostem zareagovalo správně. Dokonce mnohem správněji než sama oběť,“ napsal na svém webu list Denník N a poukázal na skutečnost, že český prezident Miloš Zeman kauzu dosud veřejně nekomentoval. 

Zeman tím podle listu jen zvyšuje podezření, že více než vlastní zemi slouží Putinovým zájmům.

Spirála vzájemného obviňování, píší Němci

Německá média o česko-ruském diplomatickém sporu informují jako o největším konfliktu za poslední léta. „Diplomatický souboj mezi Českem a Ruskem se vystupňoval,“ informovala televize ZDF o českém ultimátu, na které Moskva nereagovala a které povede k paritnímu srovnání počtu pracovníků českého a ruského velvyslanectví. 

Za další kolo rozmíšky mezi Prahou a Moskvou označila čtvrteční vývoj  sporu také německá rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle (DW), která si pokládá otázku, zda nepřichází nová studená válka. Doplnila, že se mezi Českem a Ruskem roztočila spirála vzájemného obviňování a sankcí.

Rusko musí za Vrbětice pykat, překročilo hranice, míní diplomacie USA

„V tomto konfliktu s Ruskem se země NATO postavily za spojenecké Česko,“ uvedla rozhlasová stanice Deutschlandfunk. Poznamenala ale, že státy Severoatlantické aliance ale zatím žádné konkrétní kroky vůči Moskvě neoznámily.

O tom, že NATO stojí za Českem, informovaly také stanice DW a ZDF nebo tisková agentura DPA. Magazín Der Spiegel čtenářům sdělil, že Praha se může opřít i o Německo, které chce pomoci s udržením chodu českého diplomatického zastoupení v Moskvě.

„České a německé velvyslanectví jsou v kontaktu,“ citoval magazín německé ministerstvo zahraničí. Uvedl rovněž, že kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru přislíbila českému premiérovi Andreji Babišovi solidaritu.

Ruský politolog: Zeman je v Moskvě za zrádce, chystá se protičeská kampaň

Zpravodajství o česko-ruské diplomatické při v Německu zůstává stejně jako v posledních dnech spíše na okraji zájmu médií, ačkoli o něm velké deníky jako Süddeutsche Zeitung nebo Frankfurter Allgemeine Zeitung informovaly. 

Tématu se nijak podrobně nevěnovala ani bavorská televize BR. Výrazně více o kauze informuje saský list Sächsische Zeitung, který ji zmínil i v souvislosti s aktuální cestou saského premiéra Michaela Kretschmera do Moskvy.

Nejhorší vztahy v historii, píší v Rusku

Vývoj česko-ruských vztahů naopak sledují v pátek poměrně pozorně všechna hlavní ruská média. Ruský list Kommersant napsal, že vztahy mezi Českem a Ruskem spadly na nejnižší bod v novodobé historii. 

Kommersant připomíná, že naposledy byli ruští diplomaté nuceni hromadně opouštět své posty v roce 2018 kvůli případu otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala, ze které Británie vinila stejné ruské agenty, které nyní podezírá Česko v případě explozí ve Vrběticích. 

Z více než 25 zemí se tehdy muselo vrátit kolem 150 ruských diplomatů, píše ruský list, který zároveň zmiňuje vyhoštění slovenských diplomatů. „Praha nyní čeká na podobné kroky od ostatních členských států EU a NATO,“ píše Kommersant.

Televize Rossija 1 na svých webových stránkách mimo jiné upozorňuje na nové podrobnosti „sedm let starého výbuchu“, které se podle ní objevují v českých médiích a vyzdvihuje starší vyjádření k Vrběticím. 

V roce 2014 tvrdili Češi něco jiného, líčí televize

„V roce 2014 tehdejší ministr financí Andrej Babiš uvedl, že majitel skladu měl problémy se získáním licence a české orgány neměly od vlastníka společnosti informace o jeho činnosti,“ píše se například v textu státní televize. „V českých médiích se objevil další detail: česká bezpečnostní služba ještě v roce 2008 informovala o problémech ve skladu,“ uvádí.

Nad rámec zpravodajského pokrytí se vydala mimo jiné ruská státní agentura RIA Novosti v textu, v němž se zabývá otázkou, „proč Česko hrotí situaci“. 

Cituje například historika Pavla Priluckého, jenž podle ní žije v Praze a který připomíná rovněž případ pěti zadržených Čechů, které česká policie podezírá ze zapojení do bojů na východě Ukrajiny. 

„Deset až patnáct procent Čechů sympatizuje s Ruskem. Je takový dojem, že celý tento skandál je pokusem ukázat svým vlastním občanům, že kontakty s Moskvou jsou nebezpečné,“ cituje ho RIA Novosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video