Smlouvu v Londýně podepsali ministři obrany Vlasta Parkanová a Robert Gates.

Smlouvu v Londýně podepsali ministři obrany Vlasta Parkanová a Robert Gates. | foto: ČTK

Česko podepsalo s USA dohodu SOFA, Rusko hrozí reakcí

  • 2006
Ministři obrany Česka a USA Vlasta Parkanová a Robert Gates podepsali v Londýně smlouvu o statutu amerických vojáků na radarové základně v Brdech. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin v této souvislosti zopakoval dřívější ruské varování, že Moskva bude muset na radar zareagovat.

Formální podpis smlouvy SOFA završil dvoudenní neformální setkání ministrů obrany v Londýně. Parkanová a Gates podepsali dohodu, kterou čeští a američtí vyjednavači schválili už na začátku září. Její sjednání oddalovala sporná otázka daní. - více o smlouvě SOFA čtěte zde

Parkanová a Gates také podepsali dokument s názvem Deklarace o strategické spolupráci v oblasti obrany. Ta rozvíjí a upřesňuje nedávno zahájený strategický dialog - spolupráci nejvyšší úrovně, kterou USA vedou jen s několika málo zeměmi světa.

"Deklarace vymezuje tři základní oblasti spolupráce: politicko-vojenskou, výměnu informací a spolupráci na poli výzkumu a vývoje v obranném průmyslu," uvedlo ministerstvo obrany v tiskové zprávě.

Radar ještě v pátek neopomenul zkritizovat ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. Radar označil za "hračku", za kterou česká vláda prodala bezpečnost vlastních obyvatel. - čtěte Ruský velvyslanec: Česká vláda prodala bezpečnost lidí za radar

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová jeho slova označila za "stále stejnou virtuální hru", na kterou Černínský palác nevidí důvod reagovat.

Zaostřeno na poučení NATO z konfliktu v Gruzii
Hlavním tématem setkání ministrů ale byly důsledky konfliktu mezi Ruskem a Gruzií pro transformaci armád Aliance a misi NATO v Afghánistánu. Deník Los Angeles Times dnes s odvoláním na vysokého činitele amerického ministerstva obrany uvedl, že ministři zváží vznik zvláštní jednotky schopné rychlého nasazení v zemích ohrožených Ruskem.

Pod podmínkou anonymity úředník řekl, že vznik takové jednotky má v Alianci "širokou podporu", klíčové otázky jsou ale nerozhodnuté. Jasno není zejména v tom, kdo jednotku vyzbrojí, kdo jí bude velet a za jaké konkrétní situace může být rozmístěna, napsal Los Angeles Times.

Vznik podobné jednotky by vrátil NATO odstrašující roli proti Moskvě poté, co dlouholeté priority Aliance tvořilo Kosovo a Afghánistán. Rovněž by upokojil sousedy Ruska - v této souvislosti se nejčastěji skloňují hlavně jména Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska.

Malou a lehce vyzbrojenou jednotku s obrannými úkoly prosazuje Washington, který už v minulosti na vznik aliančního uskupení rychlé reakce naléhal. Tehdy jeho slova nepadla na úrodnou půdu. Nyní se po ruském úderu na Gruzii zdá, že je situace vzniku jednotky nakloněnější.

Vše o americkém radaru v Česku

. VÝVOJ DĚNÍ KOLEM KOLEM RADARU V BRDECH

Červenec 2006 - Američtí experti si v ČR prohlédli tři lokality pro případné vybudování základny.

20. ledna 2007 - Premiér Mirek Topolánek oznámil, že Američané chtějí v ČR vybudovat pouze radarovou část, raketovou v Polsku.

28. března 2007 - Česko oficiálně zahájilo jednání o základně.

3. července 2007 - Oznámeno, že k finálnímu měření pro umístění radaru byla vybrána lokalita u obce Míšov na Plzeňsku.

3. dubna 2008 - Zástupci zemí NATO se na summitu v Bukurešti dohodli na podpoře projektu americké protiraketové obrany v Evropě; NATO počítá s jejím začleněním do vlastní obrany.

7. května 2008 - Opozice ve sněmovně neuspěla s požadavkem, aby vláda ukončila nebo přerušila jednání o radaru v ČR.

21. května 2008 - Vláda schválila hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech.

8. července 2008 - Ministři zahraničí ČR Karel Schwarzenberg a USA Condoleezza Riceová podepsali v Praze smlouvu o umístění radaru v Česku; k platnosti ještě musí dohodu schválit parlament a podepsat prezident. - více o podpisu hlavní smlouvy o radaru čtěte zde

10. září 2008 - Vláda schválila smlouvu SOFA, která určuje podmínky pobytu amerických vojáků v českém objektu radaru.

19. září 2008 - Ministryně obrany Vlasta Parkanová podepsala v Londýně se svým americkým protějškem Robertem Gatesem spolu se smlouvou SOFA i takzvanou Deklaraci o strategické spolupráci.

Zdroj: ČTK


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video