Česká delegace odletěla na summit NATO

- Česká delegace vedená prezidentem Václavem Havlem ve čtvrtek odlěla na třídenní vrcholnou schůzku Severoatlantické aliance do Washingtonu, která začne v pátek.
Summit měl být původně oslavou padesáti let existence aliance, místo toho ale bude nyní již 19 členských zemí NATO především hledat cestu k míru a stabilitě na Balkáně.
V historii aliance desátá schůzka nejvyšších představitelů členských států prvně uvítá Českou republiku, Maďarsko a Polsko. Českou delegaci povede prezident Havel provázený mimo jiné ministry zahraničí a obrany Janem Kavanem a Vladimírem Vetchým a náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým.
Na seznamu účastníků ceremoniální části summitu je rovněž předseda české Poslanecké sněmovny Václav Klaus, jenž zaujal kritický přístup k operaci NATO na Balkáně. Pražský hrad však bedlivě dbá na to, aby při každé příležitosti zdůraznil, že Klaus není členem oficiální delegace České republiky.
Po skončení summitu bude prezident pokračovat v návštěvě Spojených států a Kanady.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video