Diskuze

Z černochů budou Černoši. Americká média je začala psát s velkými písmeny

Vlna protestů a napravování rasismu a historie zaznamenala v Americe nový milník, sdělovací prostředky začaly psát slovo „černoch“ s velkým „Č“. Běloch se ale nadále bude psát s malým „b“. Je prý něco jiného.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PVČ

Tak tenhle výplod iDnes mš dorazil:

"Vlna protestů a napravování rasismu a historie zaznamenala v Americe nový milník, sdělovací prostředky začaly psát slovo „černoch“ s velkým „Č“. Běloch se ale nadále bude psát s malým „b“. Je prý něco jiného."

velký "Č" v amerických médiích fakt nemá chybu ;-D

0 0
možnosti
JL

J19a18n 89L37i64b49i48c79h

5. 7. 2020 16:34

A co říkat nebílí, když se už nesmí říkat a psát černí, to ale pak časem bude vadit i těm žlutým (nebo rudým).

0 0
možnosti
LK

Takže zatímco běloši nejsou jednotnou kulturou, protože třeba Angličané mají jinou než Poláci, tak Černoši mají jednotnou kulturu, třeba Svahilci a Bantuové, Tutsiové a Hutuové (proč se tedy zabíjeli navzájem?), Zulové mají stejnou kulturu jako Senegalci... Vidíte, doteď jsem žila v domnění, že Afrika je pestrý kontinent. Ještě že mne poučili.

0 0
možnosti
MU

a nemelo by se ovsem uplne spravne rikat "osoba, ktera ma tmavou plet" ?

0 0
možnosti
JS

Vlezprdelkové celého světa se spojili, aby nastolili nové "lepší" dějiny.

1 0
možnosti
IB

ak boli prerusene vazby s povodnou africkou komunitou tak by logicky nemali byt proste Americania ?

3 0
možnosti
MG

Ak by boli plne integrovani do komunity americkej, tak ano. V Latinskej Amerike napriklad vobec neplatia rovnake zvyky, sice existuje aj slovo Afro-Latino (pripadne na Kube "Afro-Cubano) ale to pocujem castejsie v suvislosti s hudobnou kulturou, kde to odkazuje na spanielske a africke korene hudby ako je salsa alebo rumba. Ale nie je bezne, aby sa kubansky cernoch nazyval "Afro-Latino" a aby svetlejsieho spoluobcana nazyval len "Latino". Lenze u nich je obrovska cast obyvatelstva niekolkonasobnymi miesancami, co si vsetci hovoria "Latino". Zatial co v USA sa etnika miesaju menej a skor si udrzuju svoje cernosske, zidovske, talianske stvrte, Chinatowny a podobne. Ved ako sa pise aj v clanku, ani bieli sa nenazyvaju bielymi (ked sa zrovna nevyhranuju proti cernochom) a oznacuju sa ako talianski, irski a ini Americania, podla svojich predkov...a vela sa nehovori o narodnostnom napati medzi tymito belosskymi komunitami, ale aj to existuje (kto necital Krstneho Otca?).

0 0
možnosti
AS

Za to může angličtina. Protože Black může znamenat jméno, barvu nebo rasu, a slovo black je také barva nebo rasa. Copak by v češtině někoho napadlo že slovo černoch je označení pro barvu a ne pro rasu? Navíc Černoch je jméno spousty lidí.

0 0
možnosti
Foto

J44i45r21i 26B76i61l47i21n86a

20. 6. 2020 19:21

Pokud se nekdo domniva, ze 40 let zlocinne komunisticke diktatury (spojene s odriznutim od svobodneho sveta) neudelalo ze spousty Cechu rasisty, necht si precte tuhle diskusi. :-/

1 4
možnosti
LZ

Bílino to bude tím, že ti naprosto uniká význam slova rasista, doporučuji se dovzdělat.

5 1
možnosti
MT

M79a10r71i94o 18T61r31n32k76a

20. 6. 2020 18:13

Takze Cernoch alebo Cierny?:-) Lebo pocitam ze v originale to bude Black nie Negro:-)

0 0
možnosti
MK

V Americe žádný rasizmus není! Pokud by byl, asi těžko by se černoši a jiné menšiny dopracovali na pozice právníků, lékařů, herců atd. Snaží se nám to vnutit různí aktivisté a jiná "sluníčka".

1 2
možnosti

J81a35n 66Š85n68e38b79e74r24k

21. 6. 2020 21:26

Jsou lékaři, protože na to mají tabulky podle afirmativní akce. Nechce se od takového doktora operovat :-) Držím palce. Rasa se má ignorovat a každý má být posuzován podle schopností bez ohledu na barvu pleti. Což bohužel černochy z velké většiny z mnoha povolání diskvalifikuje.

3 0
možnosti