Hořící les na chorvatském hvaru likvidovala i tři letadla, jejichž zásah přišel zhruba na 375 tisíc korun.

Hořící les na chorvatském hvaru likvidovala i tři letadla, jejichž zásah přišel zhruba na 375 tisíc korun. | foto: Dnevnik.hr

Čechovi, který při grilování zapálil les na chorvatském Hvaru, hrozí rok vězení

  • 6
Čechovi, který v pondělí neúmyslně založil požár na chorvatském ostrově Hvar, hrozí až rok za mřížemi. Třiatřicetiletého muže místní úřady obvinily z obecného ohrožení. Zároveň nevylučují, že bude muset uhradit část škod, které neopatrným zacházením s popelem z grilu způsobil. Kvůli jeho nedbalosti shořelo čtyři a půl hektaru borového lesa.

Oheň se rozhořel v pondělí ráno poté, co muž vyhodil v kempu Vira do nedalekého křoví popel z grilování z předešlé noci. Pak se vydal na procházku se psem. Když se vrátil, borový les v těsném sousedství kempu už polykaly plameny.

Záchranáři kvůli nim museli z kempu evakuovat desítky lidí. Hasičům trvalo skoro hodinu, než se jim podařilo dostat plameny pod kontrolu. Náklady na zásah se počítají ve statisících korun. Jen hodinový provoz tří letadel, která pomáhala likvidovat požár ze vzduchu, stál kolem 15 tisíc eur (370 tisíc korun).

Na dalších téměř 50 tisíc korun přišlo podle chorvatského listu Slobodna Dalmacija nasazení hasičských aut, cisteren a zhruba šedesáti hasičů, kteří požár dohašovali ještě šest hodin poté, co vyšlehly první plameny. Celkem tak likvidace požáru stála kolem půl milionu korun.

Podle chorvatského listu není vyloučeno, že Čech, který požár způsobil, bude muset část těchto nákladů uhradit, byť to v Chorvatsku nebývá zvykem. Země dosud nikoho kvůli nákladům na likvidaci požáru nežalovala. Turista ale téměř jistě bude muset zaplatit odškodné Chorvatským lesům za zničenou vegetaci. Škody na spáleném borovém lese však zatím nebyly vyčísleny.

Čech teď ve Starém Gradu na Hvaru čeká na rozhodnutí soudu. V pondělí strávil několik hodin ve vazbě, kde ho také vyslechl splitský vyšetřující soudce. Pak ho úřady propustily na svobodu, ale odebraly mu pas, aby ze země nemohl vycestovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video