Německý ministr vnitra a předseda CSU Horst Seehofer po jednání své strany v...

Německý ministr vnitra a předseda CSU Horst Seehofer po jednání své strany v Mnichově (2. července 2018) | foto: AP

Seehofer nabídl CSU svou rezignaci, necítí dostatečnou podporu

  • 493
Německý ministr vnitra Horst Seehofer nabídl svým kolegům z CSU svou rezignaci jak z čela strany, tak i odstoupení z funkce ministra. V pondělí chce vést jednání s vedením CDU a pak se rozhodne, zda podá demisi. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na zdroje uzavřeného jednání Křesťanskosociální unie (CSU) v Mnichově.

V neděli trvalo maratonské jednání CSU přes osm hodin a podle zdrojů DPA vedlo k tomu, že Seehofer chce v pondělí vést krizová jednání se špičkami CDU a poté se rozhodnout, zda odstoupí. Rovněž CDU v neděli jednala o migrační politice. Mluvčí strany ale časně ráno oznámila přerušení jednání, které má pokračovat dnes v Berlíně v 08:30.

Pokud by se CSU rozhodla opustit vládní koalici, přišla by kancléřka Merkelová o parlamentní většinu a uvrhlo by to zemi do hluboké politické krize. Bavorská strana by také mohla jen nahradit Seehofera jiným politikem, který by mohl s kancléřkou Merkelovou z CDU vyjednat kompromis o migrační politice Německa.

Při stranickém jednání Seehofer nastínil podle zdrojů z jednání tři možné scénáře pro řešení krize. Buď ustoupí v otázce migrační politiky kancléřce Merkelové, nebo se jí postaví a nařídí vracet migranty, kteří požádali o azyl jinde, již na hranicích. 

To by vedlo k tomu, že by ho kancléřka zbavila funkce a vládní koalice by se rozpadla. Třetí možností je pak jeho demise, které prý dává přednost.

Horst Seehofer prosazuje, aby migranti, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, byli vraceni přímo z německých hranic. Kancléřka to odmítá, pokud v rámci EU nebudou existovat příslušné dohody. Seehofer se ještě v sobotu pozdě večer s Merkelovou setkal, podle zdroje agentury Reuters ale v neděli tuto schůzku označil za neplodnou.

Bavorský premiér Markus Söder v pondělí prohlásil, že CSU nechce ohrozit stabilitu německé vlády.  Söder poznamenal, že Seehoferova nabídka rezignace bavorskou stranu překvapil. 

„Je mnoho možných kompromisů, včetně některých, které jsme nabídli k dosažení řešení my, a to je velmi důležité. A doufáme, že to je možné. Jedno je jasné: stabilita vlády není otázka pro nás,“ citovala bavorského premiéra agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video