Polibek pro Castra

Polibek pro Castra - Jedna z účastnic mítinku, který se konal ve městě Santa Clara zhruba 280 kilometrů od Havany, líbá kubánského prezidenta Fidela Castra. (21. října 2004) | foto: Reuters

Castro se zranil při projevu na mítinku

  • 364
Kubánský prezident Fidel Castro upadl během mítinku a zranil se. Osmasedmdesátiletý komunistický vůdce při veřejné akci ve městě Santa Clara východně od Havany zakopl na schodech památníku Che Guevary. Projev před 30 tisíci účastníků dokončil v kolečkovém křesle.

Mítink se konal ve městě Santa Clara zhruba 280 kilometrů od Havany.

Akce se účastnilo zhruba 30 tisíc lidí. Dvouhodinový projev, který Castro přednesl při příležitosti dne kultury této karibské země, snímaly i kamery státní televize.

Několik minut po incidentu se Castro opět objevil před účastníky mítinku i televizních diváků. Tentokrát už ale seděl v kolečkovém křesle a prohlásil, že "je v mých silách pokračovat v práci".

Kubánský vůdce dodal, že si možná zlomil anebo narazil nohu v koleně a vyzval účastníky mítinku, aby se již nezabývali jeho pádem, ale pokračovali v programu a oslavách.

Poté z místa mítinku odjel autem.

Oficiální informace o události zveřejněna nebyla.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video