George W. Bush - Americký prezident George Bush. | foto: Reuters

Bush opět pohrozil Íránu silou

  • 439
Americký prezident opět připomněl, že jeho země disponuje kromě diplomatů i mocnou armádou. V rozhovoru pro izraelskou televizi připustil, že při řešení napjatých vztahů s Íránem stále připadá v úvahu i použití síly. Kamenem úrazu je hlavně íránský jaderný program.

George Bush poskytl rozhovor na svém ranči v texaském Crawfordu. Na otázku, jak budou USA dál postupovat v řešení íránské jaderné otázky, odpověděl: "Všechna řešení jsou na stole."

"Zahrnují (ta řešení) i použití síly?" zeptal se reportér.

"Jak jsem řekl, všechna řešení jsou na stole. Použití síly je poslední možností pro každého prezidenta a vy víte, že už jsme ji několikrát použili k ochraně naší země," odpověděl Bush.

Bushova administrativa, v zahraničí reprezentovaná především šéfkou diplomacie Condoleezzou Riceovou, přitom v posledních měsících razila spíš cestu vyjednávání. Dokonce - i když se to Bushovi příliš nelíbilo - počítala s ústupky. - více zde

Tento týden ale Írán navzdory tlaku Evropské unie a USA obnovil výrobu jádra ve městě Isfahán. Odmítl přitom ekonomické pobídky. - názor k tématu čtěte zde

Teherán přitom dokola opakuje, že jádro vyrábí jen pro atomové elektrárny, ne pro zbraně.

Prezident Bush v rozhovoru ujistil, že doufá v mírové řešení sporů. "Stále pracujeme na diplomatické cestě ze sporů a budeme na ní pracovat. Uvidíme, zda budeme úspěšní, nebo ne," řekl Bush izraelské televizi Channel One.

Americké ministerstvo obrany muselo už před několika měsíci odmítat spekulace, že se i přes slova politiků o diplomacii už chystá vojenský útok na Írán.

Schröder výhrůžky odmítl
Bushovi úvahy o silovém zásahu proti Íránu ostře odmítl německý kancléř Gerhard Schröder. Na začátek volební kampaně své SPD prohlásil, že vojenského řešení je potřeba se zříci.

"Už jsme zažili, že to nebylo k ničemu," prohlásil německý kancléř. Schröder se už před volbami v roce 2002 ostře postavil proti Bushovým plánům na invazi do Iráku a získal tím mnoho voličů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video