Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bush a Kerry se ostřelují televizními šoty

  0:01
Rozhodný vůdce, jenž jako jediný dokáže ochránit zemi před nástrahami zvenčí. Tak se bude před volbami prezentovat americký prezident George Bush. Šerif, který zatočí se zločinci. A jen tak mimochodem i expert na zahraniční politiku, který už dávno předpovídal události z 11.září.

Tento obraz o sobě bude zřejmě šířit protikandidát John Kerry.

Zatím to však není jisté, neboť předvolební šoty jsou teprve v zárodečném stadiu.

Vysílají se cvičně na lokálních televizních stanicích v Novém Mexiku a několika dalších státech, které jsou pro úspěch celých voleb považovány za klíčové.

Pokud se osvědčí, dají zřejmě tvář celé kampani. Kerryho tábor nedávno ukázal, že se při svých předvolebních tanečcích nebude zdráhat šlapat republikánům na Achillovu patu.

To bylo tak. Na počátku července běžel v Albuquerque v Novém Mexiku šot s heslem Silnější doma, respektován ve světě. Ukazuje smějícího se Kerryho a jeho manželku Teresu Heinzovou.

Střih. Mladší Kerry si hází míčem se svými dcerami. Střih. Ještě mladší Kerry pilotuje letadlo, hraje hokej a střílí z lovecké pušky. Doprovodný komentář vychvaluje kvality muže, jenž zatočí se zločinem a ochrání děti.

Již v této chvíli musela v Bushově táboře doutnat podlaha. Obraz "šerifa" a "lovce" byl dobře čitelným odkazem na nedávno zesnulého Ronalda Reagana, jehož sami republikáni dosud nechali odpočívat.

To nejhorší však přišlo vzápětí, když se na obrazovce objevil přebal Kerryho knihy z roku 1997 Nová válka: zločinecká síť, která ohrožuje bezpečnost Ameriky. Následovala černobílá fotografie Kerryho v námořnické uniformě. A v tu chvíli již u protivníka běžely kamery naplno.

John Kerry tvrdí, že je autorem strategie boje proti teroru, hlásil hned na druhý den Bushův šot. "Proti japonským gangsterům," dodal hlas a na obrazovce se objevila japonská vlajka z časů druhé světové války.

"Ani jednou nejmenuje Al-Kajdu. Neříká nic o Usámovi bin Ládinovi. Jásiru Arafatovi říká státník," pokračoval šot. "Jak může Kerry vyhrát válku, když nezná nepřítele?" Skutečnost je taková, že Kerryho kniha se na zločinecké sítě soustředí více než na teroristické organizace.

Vlastně jen krátce zmiňuje Taliban, ačkoli obsahuje jeden zaznamenáníhodný výrok: "Teroristé zítřka budou lépe vyzbrojeni a organizováni. Postačí jeden megaútok v jakékoli metropoli a svět se změní během jediného dne."

Šoty ukázaly během dvou dní na rozdílný styl republikánů a demokratů. Republikánský tábor se nechává častěji strhnout a vyprovokovat. Z dosavadních asi 15 šotů na obou stranách byly u republikánů dvě třetiny vysloveně negativní, zatímco u demokratů je takových jen třetina.

Demokraté navíc netvrdili, že kniha Nová válka je onou strategií, kterou hodlá Kerry použít v boji s terorem. Přesto prokázali, že jsou připraveni kdykoli zamávat červeným praporem v republikánské (a protiteroristické) koridě.

Minulý týden si obě strany vyměnily role. Těsně předtím, než Kerryho tábor odvysílal šot Nový tým pro novou Ameriku, v němž Kerry vystupuje s kandidátem na viceprezidenta Johnem Edwardsem, vypustil Bushův tým na testovacím kolbišti Nového Mexika jinou výbušnou střelu.

"Je to velká zkouška naší generace," říká v televizním šotu bělovlasý, sympatický muž, než jeho obraz vystřídají americké vlajky. "A on (George Bush) ani na chvíli nezaváhal." Televizní šot nese název První volba a oním sympaťákem je John McCain.

Válečný veterán a přítel Johna Kerryho, jenž mu podle některých spekulací nabídl viceprezidentskou kandidaturu jako první. Bushovi republikáni to ovšem netvrdí, pochopitelně.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...