Paráda na 27 metrech. Pilot přistál s letadlem na mrakodrapu Burdž al-Arab

  • 76
Polský pilot Lukasz Czepiela se v úterý stal historicky prvním člověkem, který s letadlem dosedl na přistávací plochu pro vrtulníky dubajského hotelu Burdž al-Arab. Na kaskadérský kousek se připravoval dva roky a podnikl stovky testovacích přistání.

Helipad na vrcholu hotelu má v průměru jen 27 metrů a je 212 metrů nad zemí. Czepielovi se podařilo speciálně upravený ultralehký letoun zastavit po 21 metrech, uvedl web CNN.

„Největším problémem byl nedostatek jakýchkoliv externích referenčních bodů, které se obvykle nacházejí na letišti, kde má přistávací dráha stovky metrů,“ řekl Czepiela.

Czepielův sponzor Red Bull uvedl, že pilot svůj kaskadérský kousek plánoval od roku 2021. Během dvou let provedl 650 testovacích přistání.

Polský pilot se tak přidal k elitní skupině sportovců, kteří se na přistávací ploše v minulosti objevili. V roce 2005 se zde v rámci natáčení reklamy utkaly tenisové hvězdy Roger Federer a Andre Agassi. Bývalý šampion Formule 1 David Coulthard pak na stejném místě v roce 2013 svůj monopost roztočil.

Piloti si měnili ve vzduchu stroje. Jedno letadlo se zřítilo k zemi

Czepiela se živí jako kapitán Airbusu A320. Přistání na Burdž al-Arab ale není jeho prvním kaskadérským kouskem.

V roce 2019 přistál na dřevěném molu v polských Sopotech. Rok předtím vyhrál mistrovství světa ve třídě Challenger v Red Bull Air Race.

Tenisté Roger Federer (vlevo) a Andre Agassi při natáčení reklamy na heliportu hotelu Búrdž al-Arab v Dubaji. (2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video