Autobus se v Bulharsku zřítil ze srázu, zahynulo nejméně 15 lidí

  • 26
Při nehodě autobusu v Bulharsku zahynulo nejméně patnáct lidí, dalších 27 utrpělo zranění. Nehoda se stala asi 40 kilometrů severně od Sofie, když se vůz zřítil ze srázu. Dvě ženy ve věku 43 a 73 let jsou ve velmi kritickém stavu.

Nehoda se stala kolem páté hodiny odpoledne v oblasti Leskovdol asi 40 kilometrů severně od Sofie. Provoz na silnici, z jejíž výšky se měl autobus zřítit do hloubky asi dvaceti metrů, byl uzavřen. Na místě zasahovalo patnáct záchranářských vozů, které rozvážely zraněné do nemocnic.  

Bulharská policie uvedla, že v autobuse cestovali turisté na víkendový výlet, podle agentury DPA jeli na návštěvu kláštera. Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Ireny Valentové se kvůli nehodě na českou ambasádu v Bulharsku nikdo neobrátil. „Podle našich informací by tam měli být samí Bulhaři,“ sdělila iDNES.cz Valentová.

Bulharské ministerstvo vnitra na svém webu uvedlo, že příčina nehody není zatím známa. Bulharská média spekulují, že řidič autobusu zřejmě dostal na mokré vozovce smyk. Portál The Sofia Globe napsal, že autobus se před sjetím ze silnice a následným zřícením z dvacetimetrového srázu srazil s několika auty.

Prezident Bulharska Roumen Radev přerušil svoji účast na vzpomínkové akci a premiér Bojko Borisov už oznámil, že v pondělí 27. srpna bude vyhlášen národní smutek za oběti havárie.

Neštěstí v Bulharsku se tak řadí do desítky nejhorších autobusových nehod za posledních pět let. Nejtragičtější nehoda se stala 18. ledna 2018 v Kazachstánu, při níž zahynulo 52 lidí. Z hořícího vozu se podařilo zachránit jen pět osob (informovali jsme zde). V říjnu 2015 zemřelo ve Francii při čelní srážce autobusu a nákladního auta 43 lidí, z toho 40 důchodců (více informací zde). Třetí nejvyšší počet obětí si vyžádala nehoda na jihozápadě Turecka v květnu 2017, kdy řidič autobusu ztratil kontrolu nad řízením a autobus sjel ze skály (psali jsme zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video