Libyjští rebelové slaví proniknutí do města Závíja. (14. srpna 2011)

Libyjští rebelové slaví proniknutí do města Závíja. (14. srpna 2011) | foto: Reuters

Bůh je největší, jásají libyjští povstalci po proniknutí do Závíje

  • 202
Libyjští povstalci vyvěsili vlajku v centru strategického města Závíja. Už jednou ho ovládali, pak ho ale dobyly zpět Kaddáfího jednotky. V sobotu se vzbouřencům podařilo v rámci nejdramatičtějšího postupu za půl roku probít do středu města. Pokud ho ovládnou, prakticky odříznou Tripolis od světa.

Reportér agentury Reuters popisoval ráno z centrálního tržiště radost asi pěti desítek povstalců. "Bůh je největší," křičeli. Z jednoho obchodu také vlála červenočernozelená vlajka povstalců. Rebelové podnikli v sobotu frontální útok na město a podařilo se jim dostat se až do centra.

Jenže v Závíji se na některých místech stále bojuje a libyjská vláda trvá na tom, že město kontroluje. Povstalečtí bojovníci připouštějí přítomnost vojáků a odstřelovačů oddaných Kaddáfímu, těžké boje už prý ale nejsou patrné.

Libyjský rebel zdraví prchající obyvatele města Závíja. (14. srpna 2011).

Libyjští rebelové slaví proniknutí do města Závíja. (14. srpna 2011).

Pokud by se vzbouřencům skutečně podařilo získat kontrolu nad městem, které leží asi 50 kilometrů západně od metropole Tripolisu, de facto by tím odřízli metropoli od okolního světa. Město totiž leží na hlavním tahu na Tunisko a je tak klíčové z hlediska zásobování.

Rebelové nicméně už Závíji nakrátko během svého boje proti Kaddáfímu ovládli, vládní jednotky je ale nemilosrdně vyhnaly, připomněla televize BBC. Povstání proti Kaddáfího režimu trvá od konce února a v posledních týdnech se zaseklo na mrtvém bodě.

Podle povstaleckých prohlášení se během neděle podařilo dobýt také přístavní město Surmán, 70 kilometrů západně od Tripolisu, a ze 70 procent město Gharján, ležící 80 kilometrů jižně od hlavního města.

Nejdramatičtější postup za půl roku

Agentura Reuters útok na Závíju označila za zatím nejdramatičtější postup na území ovládané Kaddáfího silami za posledních téměř šest měsíců. Boje se ale odehrávají i jinde. Podle svědků se oddíly oddané Kaddáfímu střetly s povstalci nedaleko hlavního hraničního přechodu do sousedního Tuniska.

Tank u města Briga (13. srpna 2011)

Přechod Rás Džadír také leží na hlavní zásobovací cestě směřující do Tripolisu. Ovládají ho Kaddáfího síly. "Tuniská policie nás žádala, abychom nevstupovali do Libye. Já jsem se o to pokusil, ale střety mě přinutily vrátit se zpět," řekl jeden ze svědků.

Tripolis navíc zatím zůstává na rebely dobře připraven, po zuby ozbrojené Kaddáfího síly stále zaujímají pozice mezi městem Závíja a metropolí. Naopak se bojuje u bašt rebelů – o města Briga a Misuráta. Na těchto dvou frontách bylo během dvou dnů zabito nejméně 21 povstalců a šest vládních vojáků, uvedl Reuters.

Zavíja

Zavíja

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video