Vojáci za pomoci tanků osvobodili své dva kolegy. Ilustrační foto | foto: Yuri Gripas, Reuters

Britské tanky prý osvobodily vojáky z irácké věznice

  • 73
Britští vojáci v jihoirácké Basře v pondělí večer s pomocí tanků zbořili zdi hlavní věznice a osvobodili dva své kolegy, tvrdí irácké úřady. Dva Brity předtím irácká policie zadržela a obvinila ze střelby na policisty. Britská armáda tvrzení iráckých úřadů o útoku na věznici odmítla.

Britské ministerstvo obrany podle agentury Reuters násilný zákrok proti věznici popřelo a uvedlo, že dvojice vojáků byla propuštěna po vyjednávání.

"Neslyšeli jsme o ničem, co by potvrzovalo náš útok na věznici," sdělil mluvčí britského ministerstva obrany v Londýně. "Pochopili jsme, že proběhlo vyjednávání," dodal.

Dva údajné příslušníky britských speciálních jednotek zadržely irácké úřady v Basře poté, co prý oba muži stříleli na irácké policisty. Při přestřelce byli zabiti nejméně dva civilisté a 15 dalších lidí bylo zraněno.

Britská armáda poté podle iráckých úřadů obklíčila věznici, v níž byli oba muži zadržováni. Kolem se shromáždili nespokojení Iráčané, kteří na britské vojáky házeli zápalné lahve.

Podle jednoho z činitelů iráckého ministerstva vnitra nakonec britské oddíly na vězeňský komplex zaútočily s pomocí desítky tanků. Situace prý využilo asi 150 iráckých vězňů, kteří z pobořené káznice rovněž uprchli.

Guvernér Basry označil údajnou osvobozovací akci britské armády za barbarský, surový a nezodpovědný čin. "Britské jednotky o síle více než deseti tanků podporované vrtulníky napadly hlavní věznici a poničily ji. Je to nezodpovědný čin," řekl guvernér.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video