ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tampony i vrtáky. Britští lékaři stále více zapomínají věci v pacientech

  • 18
Přetížení britského zdravotnictví se projevuje i tím, že doktoři při operacích stále častěji zapomínají předměty v tělech pacientů. Mezi dubnem 2021 a březnem 2022 se tak stalo 291krát, což je výrazně více než ve stejném období v dřívějších letech.

Čísla britských zdravotních úřadů, která vyhodnotila tamní agentura PA, ukazují, že před 20 lety bylo ve stejném 12měsíčním období předmětů zapomenutých v tělech pacientů 156, dva roky poté ještě o 18 méně.

Nejčastěji při těchto lékařských pochybeních zůstávají v tělech pacientů tampony nebo obvazy. Stává se ale také, že tam lékař omylem zapomene skalpel či vrták, což si pak vyžádá další operaci.

Na operaci čeká sedm milionů Britů. A hlavní krize zdravotnictví teprve přijde

Britský státní zdravotnický systém NHS byl již před pandemií covidu-19 považován za chronicky podfinancovaný. Kvůli pandemii a současné vysoké inflaci je ale teď situace podle agentury DPA katastrofální. Za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky opakovaně stávkují záchranáři a zdravotní sestry.

Kvůli nedostatku personálu vyhlásily záchranné služby v Anglii, Walesu a Severním Irsku již několikrát stav nouze. Šéf svazu britských lékařů poskytujících urgentní péči Adrian Boyle zase nedávno uvedl, že kvůli zpožděním na pohotovostech může každý týden zemřít až 500 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video