Vůdce britských liberálů Vince Cable (11. prosince 2018)

Vůdce britských liberálů Vince Cable (11. prosince 2018) | foto: Reuters

Britské překvapení. Volby by vyhráli prounijní liberálové, Farage je druhý

  • 37
Parlamentní volby v Británii by podle posledního průzkumu nečekaně vyhráli proevropští liberální demokraté. Porazili by i odpůrce EU ve Straně pro brexit Nigela Farage, kteří nicméně vyhráli nedávné volby do Evropského parlamentu. Tradiční strany - vládní konzervativci a opoziční labouristé - se dělí o třetí místo.

Liberálové a brexitáři si pozice vlastně prohodili, protože v eurovolbách skončili stoupenci setrvání v EU na druhém místě. Situaci, kdy se dvě uskupení, která jsou vyzyvateli dvou tradičních stran, ocitla v čele ankety, označil ředitel politologického výzkumu YouGov Anthony Wells pro deník The Times za bezprecedentní.

Liberální demokraté v sondáži volebních preferencí získali 24 procent a první příčku zaujali poprvé od roku 2010. Straně pro brexit, která v Británii s 31,6 procenta hlasů vyhrála nedávné volby do Evropského parlamentu, by dalo hlas 22 procent Britů. Vládní konzervativci a opoziční labouristé by získali shodně 19 procent a Strana zelených osm procent hlasů.

Průzkum je podle The Times dalším znamením, že britští voliči se začínají dělit na ty, kteří podporují odchod země z Evropské unie bez dohody s Bruselem, a ty, kteří chtějí zvrátit výsledek referenda z roku 2016.

Anketa také ukázala, že 70 procent voličů považuje brexit za nejdůležitější téma britské politiky. Vzestup librálů je pravděpodobně spojen právě s tím, jak stále razantněji proti brexitu vystupují. Jestliže doposud se zasazovali zejména  o opakování referenda o brexitu, zaznívají nyní mezi nimi už i hlasy, že by aktivaci článku o odchodu Británie z EU jednoduše zcela zrušili.

V čele liberálů se podobně jako u Konzervativní strany, v níž končí premiérka Theresa Mayová, schyluje ke změně. Jejich dosavadní vůdce Vince Cable hodlá v červenci odstoupit a jeho potenciální nástupci už avizují, že hodlají bojovat proti „nacionalismu a populismu“, který podle nich nezdravě rozšířil v Británii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video