Liz Trussová hovoří na setkání Konzervativní strany v Londýně. (5. září 2022)

Liz Trussová hovoří na setkání Konzervativní strany v Londýně. (5. září 2022) | foto: ČTK

Nachystejte masové koule! Nesprávné Trussové popřála nejen švédská premiérka

  • 8
Nové britské premiérce Liz Trussové se hrnou gratulace ze všech stran. A jak je v dnešní době zvykem, objevují se také na sociálních sítích. Avšak ne všechny doputovaly na správnou adresu. Na Twitteru lidé hojně přejí uživatelce s účtem @LizTruss, netuší ovšem, že se za ním neskrývá „rotvajlerka“ Trussová, ale někdo úplně jiný. Naletěla i švédská premiérka.

„Gratulace Liz Trussové, která se ujme role předsedkyně vlády Velké Británie. Švédsko bude s Británií pokračovat v hluboké a rozsáhlé spolupráci. Je to důležité pro naše občany, ekonomiky i bezpečnost,“ napsala švédská premiérka Magdalena Anderssonová – nebo její tým – a zmáčkla „odeslat“.

Přání ovšem nepřišlo političce, která v úterý v Balmoralu převzala po Borisi Johnsonovi otěže vládnutí, ale Liz Trussellové, Britce, jež si účet @Liztruss založila už v roce 2009. Adresa už je tak obsazená a když si nová premiérka zakládala svůj účet, musela se spokojit s „nickem“ @trussliz.

Britka, která si teď díky omylům gratulujících užívá svých „pět minut slávy“, nečekaně získanou popularitu bryskně prohloubila, když na zprávy začala odpovídat. Anderssonové například odepsala, že už se na návštěvu Švédska moc těší. „Nachystejte masové koule!“ dodala.

Správnou adresu si nezkontrolovali ani britská poslankyně za Zelené Caroline Lucasová či správci zpravodajského portálu Right of Centre UK. K vážně míněným vzkazům pak začaly přibývat vtípky zmiňující tento omyl. Jeden z uživatelů třeba napsal, že by si obě ženy mohla splést i britská královna Alžběta II. a na čaj by pozvala Trussellovou místo Trussové.

„Ano! Já a královna Liz bychom určitě byly nejlepší kámošky,“ napsala hovorově žena, přičemž využila shody jmen s britskou panovnicí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video