Lidé v Birminghamu protestují proti spuštění brexitu

Lidé v Birminghamu protestují proti spuštění brexitu | foto: Reuters

Při referendu o brexitu hrálo největší roli vzdělání, ukázala studie

  • 675
Pokud by více Britů mělo vyšší vzdělání, loňské referendum o Evropské unii by vyznělo ve prospěch setrvání země v evropském bloku, tvrdí vědci z Leicesterské univerzity. Podle jejich studie by pro odmítnutí brexitu stačilo jen o tři procenta více vysokoškolsky vzdělaných voličů.

O studii informoval britský deník Independent. Vědci se podle něj zaměřili na důvody, proč lidé hlasovali pro odchod z Unie. Zjistili, že to, zda volič navštěvoval univerzitu nebo dosáhl jiného vyššího vzdělání, bylo klíčovým faktorem při rozhodování. Vzdělání mělo větší váhu než věk, pohlaví, počet imigrantů v místě nebo předvolební průzkumy.

Věk a pohlaví sice hrály důležitou roli, ale ne tak významnou jako vzdělání. Počet imigrantů či výše příjmu voličů se ukázaly jako nepodstatné faktory, zní závěry autorů studie.

Vědci zároveň zjistili, že nižší volební účast - pouze o 7 procent - by také pravděpodobně způsobila změnu výsledku na setrvání v EU.

Předvolební průzkumy nepomohly

Poslední labouristická vláda před lety vytyčila cíl, aby polovina mladých dosáhla vyššího vzdělání a čísla v uplynulých desetiletích opravdu výrazně vzrostla. Organizace Universities UK uvedla, že v Británii očekává nárůst počtu celkového počtu zaměstnanců s vyšším vzděláním z 28,7 procenta v roce 2002 na 51,3 procenta v roce 2022.

„Referendum rozproudilo debatu a dohady o úmyslech a motivaci voličů. Většina této debaty čerpala informace z jednoduché analýzy dat, která zkoumala jednotlivé faktory izolovaně, a také z výzkumu veřejného mínění,“ uvedla Aihua Zhangová z matematického oddělení Leicesterské univerzity.

„V případě referenda, kde rozhodnutí voliče ovlivňuje vícero faktorů současně, se tak nepodařilo předpovědět konečný výsledek. 23. června 2016 se v očích mnoha pozorovatelů ukázalo britské rozhodnutí opustit EU jako překvapivé, zároveň s vyšší volební účastí - 72,2 procenta - než byla u kterýchkoliv britských voleb za posledních deset let,“ dodává.

O odchodu země z EU rozhodli Britové před rokem poměrem 52 ku 48 procentům hlasů. Rozluka s unií by měla nastat na jaře 2019.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video