Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Státníci museli na loučení s královnou autobusem. Fialu usadili za Bidena

  11:28
Do Londýna se sjely stovky politiků, monarchů a diplomatů se svými rodinami, aby se naposledy rozloučili se zesnulou Alžbětou II. Náročnou logistickou operaci, nutnou pro hladký průběh pohřbu britské královny, ovšem komplikují požadavky státníků zvyklých na „kompletní servis“. Tady se musejí spokojit s autobusem místo limuzíny. A navíc bez tlumočníka.
Americký prezident Joe Biden se svou manželkou Jill Bidenovou během státního...

Americký prezident Joe Biden se svou manželkou Jill Bidenovou během státního pohřbu královny Alžběty II. Za nimi sedí Petr Fiala. (19. září 2022) | foto: ČTK

Pozvánku na pohřeb britské královny dostali zástupci téměř všech zemí, které mají se Spojeným královstvím diplomatické vztahy. Mnohým z nich už je kolem osmdesáti let, takže i samotné usazení hostů se muselo rozplánovat tak, aby proběhlo rychle a co nejpohodlněji.

A do toho přišly zvláštní požadavky. Někteří si s sebou chtěli přivézt vlastního lékaře, jiní osobního asistenta. Objevili se i státníci, kteří si řekli o soukromou místnost, kde by mohli odpočívat. „Nemůžeme je všechny šmahem odmítnout, ale v devíti případech z deseti říkáme ‚ne‘,“ uvedl podle listu The Washington Post nejmenovaný – a značně vyčerpaný – vládní úředník.

„Snažíme se však ve všech zanechat dobrý dojem,“ dodává. Jenže ne u všech se to údajně podařilo. Na královnin pohřeb ve Westminsterském opatství státníci i monarchové vyrazili autobusem. Třeba japonského císaře Naruhito i jeho choť Masako to prý rozveselilo. Jiní jsou naštvaní, že nemají stejné výsady jako americký prezident Joe Biden s první dámou Jill.

Velká Británie a celý svět se loučí s královnou Alžbětou II. (19. září 2022)

Ti totiž spolu s pár dalšími vybranými hosty mohou přijet svým obrněným vozem. „Všichni by raději jeli vlastním autem,“ prozrazuje zmiňovaný úředník. Nemožnost přivézt si svou limuzínu odradila třeba tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana natolik, že zůstal doma. Místo sebe poslal šéfa turecké diplomacie.

Británie pohřbila Alžbětu II., její rakev spočinula v kryptě ve Windsoru

Londýn také nabádal státníky z celého světa, aby raději zvolili komerční let místo vládních speciálů a nezahltili tak omezené kapacity londýnských letišť, stále bojujících s nedostatkem zaměstnanců. I tak ovšem přiletělo několik soukromých tryskáčů.

U některých hostů nebylo jasno, zda vůbec přijedou. Otazník visel například nad saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Faktický vládce islámského království známý také pod zkratkou MBS je podezřelý, že stál za brutální vraždou novináře Džamála Chášukdžího.

A podle snoubenky zesnulého žurnalisty by princův příjezd byl „skvrnou“ na královnině památce. MBS přesto pozván byl, na rozdíl od jiných vyvrhelů světové politiky. Jezdit neměli ruský prezident Vladimir Putin, běloruský prezident Alexandr Lukašenko ani představitelé vojenské junty, která nyní vládne v Barmě. Ani venezuelský diktátor Nicolás Maduro pozvání nedostal.

PŘEHLEDNĚ: Jak bude vypadat státní pohřeb královny Alžběty II.

Země jako Írán, Severní Korea či Nikaragua byly vyzvány, aby na pohřeb poslaly jen své velvyslance. Čínský prezident Si Ťin-pching sice pozván byl, ale vyslal raději viceprezidenta. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zase nepřijel z očividného důvodu – války na Ukrajině. Do Londýna však dorazila první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

Protokol nařizuje, že všichni politici včetně Bidena nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona usednou v opatství až v zadních řadách. První místa na posledním rozloučení s královnou jsou vyhrazené pro členy ostatních evropských monarchií. Český premiér Petr Fiala například sedí v řadě za americkým prezidentem.

Pozvání zahrnuje recepci v Buckinghamském paláci, pohřeb a pak ještě jednu recepci na britském ministerstvu zahraničí. Co se týká samotného pohřebního obřadu, vyskytlo se brzy ještě jedno úskalí. Někteří ze zhruba pěti set pozvaných hodnostářů žádali o možnost vzít si s sebou tlumočníka, protože sami nemluví anglicky.

To britská policie nezažila. Pohřeb královny je náročnější než OH či korunovace

Do Westminsterského opatství se sice celkem sjede až dva tisíce hostů, ale vyžádaní překladatelé mezi nimi nebudou. Nevejdou se. Státníci se budou muset spolehnout na vlastní znalosti cizích jazyků. Tlumočníka dostanou jen na zmíněné recepce. Anglicky neumí například čínský viceprezident Wang Čchi-šan anebo brazilský prezident Jair Bolsonaro.

Ten si mimochodem vysloužil kritiku, že pohřeb využívá k improvizované volební kampani. Prezidentské volby se v Brazílii konají v říjnu a podle průzkumů má větší šanci na vítězství levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Bolsonaro svým příznivcům u brazilské ambasády o víkendu znovu řekl, že je proti jednání o liberalizaci drog či interrupcí a proti „genderové ideologii“.

19. září 2022

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Byl milý, říkají sousedé o atentátníkovi. Jeho byt s ním prohledalo komando

17. května 2024  11:41

Sousedé atentátníka, jenž postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se shodují, že Juraj C. byl...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...