Násilník z Británie dostal za opakované znásilňování svých dcer 25krát doživotí. Z vězení se nemůže dostat dříve než za 19,5 roku. Ilustrační foto

Násilník z Británie dostal za opakované znásilňování svých dcer 25krát doživotí. Z vězení se nemůže dostat dříve než za 19,5 roku. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Brit zplodil s dcerami devět dětí, dostal za to pětadvacetkrát doživotí

  • 60
Britský soud poslal za mříže podnikatele ze Sheffieldu, který přes čtvrt století znásilňoval své dvě dcery. Zplodil s nimi devět dětí, z nichž dvě zemřely hned po narození. Soudce odsoudil násilníka k 25 doživotním trestům. Šokovaná Británie řeší, jak je možné, že zneužívání vyplulo na povrch po tak dlouhé době.

Vše začalo na začátku 80. let, když bylo dívkám teprve 8 a 10 let. Jejich otec je podle deníku The Times znásilňoval až třikrát týdně. Když odmítly jeho požadavky, bil je, kopal a držel nad ohněm. Dívky s ním otěhotněly devatenáctkrát, v deseti případech potratily. Z devíti dětí, které porodily, dvě zemřely hned po narození.

Přestože své dcery nedržel uvězněné ve sklepení, britský případ připomíná nejhorší incest v dějinách Rakouska, kdy Josef Fritzl léta věznil a znásilňoval svou dceru, s níž zplodil sedm dětí. - více o Fritzlově případu se dočtete zde

Stěhování mělo zabránit prozrazení

Také britský případ vyplul na povrch poměrně nedávno. Čtrnáct dní poté, co jedno z dětí zemřelo. Muž, jehož jméno britské úřady tají kvůli ochraně obětí, se často s dcerami stěhoval. Tím chtěl zabránit prozrazení. Matka podle médií rodinu opustila už před lety, dívky jí údajně o znásilňování nikdy nic ze strachu neřekly.

Deník The Independent vysvětluje, že násilník dívky od vyhledání pomoci odradil - postrašil je, že kdyby se sociální pracovníci něco dozvěděli, tak jim budou jejich děti odebrány. Jedna z dívek se prý přesto odhodlala a na linku důvěry zavolala, nedostalo se jí ale ujištění, že si bude moci děti ponechat, a tak zavěsila.

Za znásilňování 25 doživotních trestů

"Můžu říct, že po téměř čtyřiceti letech, co pracuji s kriminálními případy, je kombinace přitěžujících okolností v tomto případě nejhorší, s jakými jsem se setkal," prohlásil soudce Alan Goldsack a odsoudil násilníka k 25 doživotním trestům. Ten musí za mřížemi strávit minimálně 19,5 roku.

Dcery, kterým je dnes už přes třicet let, uvedly ve svém společném prohlášení, že otcovo odsouzení je konečný únik z desítek let trvajícího mentálního a fyzického týrání.

"Jeho uvěznění jen znamená, že už se nás nemůže znova fyzicky dotýkat," uvedly. "Utrpení, které způsobil, se potáhne léta a musíme teď koncentrovat naše myšlenky na nalezení síly, abychom znova vybudovaly naše životy."

Rodina byla podezřelá, úřady si ničeho nevšimly

Šokovaná Británie teď řeší, proč si úřady nevšimly ničeho dříve a nezakročily. Sheffieldská radnice zahájila nezávislé vyšetřování. Práce policie a sociálních úřadů v hrabstvích Jižní Yorkshire a Lincolnshire, kde rodina žila, bude přezkoumána. Rodina totiž byla podezřelá a úřady o ní věděly.  

Například v roce 1997 ohlásil na policii bratr znásilňovaných dívek incest, policisté ovšem nezasáhli. Nikomu z doktorů či sociálních pracovníků také nepřišlo divné, že dívky opakovaně přicházely do jiného stavu a přitom se nikdy nevědělo, kdo je otec. Dnes se případem začal zabývat i britský premiér Gordon Brown, který žádá od úřadů vysvětlení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video