Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bolsonaro omilostnil vrahy stovek vězňů, jeho fanoušek nastražil bombu

  16:05
Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který v úřadu končí 31. prosince, omilostnil vedle starých či nemocných vězňů i skupinu zhruba 70 bývalých vojenských policistů, kteří byli odsouzeni za vraždu více než stovky vězňů při vzpouře ve věznici Carandiru v roce 1992. Proti milosti protestují státní zástupci, podle kterých by mohla být protiústavní.
Brazilský prezident Jair Bolsonaro odmítl údaje o odlesňování dodané státním...

Brazilský prezident Jair Bolsonaro odmítl údaje o odlesňování dodané státním institutem. (1. srpna 2019) | foto: Reuters

Brazilští prezidenti obvykle při vánočních svátcích udělují milosti starým či těžce nemocným vězňům. Jair Bolsonaro se ale letos rozhodl milost rozšířit i na policisty a vojáky, kteří byli odsouzeni za trestné činy, které se staly před 30 a více lety.

Díky tomu do milosti spadá i skupina 69 bývalých policistů, kteří byli odsouzeni za vraždu 111 vězňů ve věznici Carandiru ve státě Sao Paolo v říjnu roku 1992. Věznice s kapacitou 10 tisíc trestanců kdysi patřila k největším v zemi, uzavřena byla po další vzpouře v roce 2002.

Vraždy se staly během policejního zásahu proti vzpouře ve věznici a odsouzení policisté tvrdí, že jednali v sebeobraně. Soud se ale přiklonil k tvrzením obžaloby, podle které se jednalo o neoprávněné popravy. Bývalí policisté však díky různým právním kličkám nikdy do vězení nenastoupili. Zdlouhavý případ se podle médií stal příkladem beztrestnosti policie v zemi.

Prezidentem Brazílie bude Lula, Bolsonaro funkci těsně neobhájil

S milostí nesouhlasí státní zástupci v Sao Paolu. Tamní generální prokurátor Mario Luiz Sarrubbo požádal ministerstvo spravedlnosti, aby se obrátilo na nejvyšší soud s cílem milost zastavit. Podle prokurátora prezidentská milost porušuje ústavu i trestní zákoník. „Žádám, aby se naléhavě přijala opatření k prohlášené neústavnosti (milosti),“ uvedl Sarrubbo.

Ze strany Bolsonara, který je bývalý armádní důstojník, se zřejmě jedná o poslední milost, jelikož 1. ledna do prezidentského úřadu vstoupí Luiz Inácio Lula da Silva, který vyhrál v říjnových prezidentských volbách.

Bomba před nástupem nového prezidenta

V brazilské metropoli v sobotu policie odhalila výbušné zařízení v kamionu nedaleko mezinárodního letiště a posléze zadržela podezřelého. Podle místních médií muž vypověděl, že je Bolsonarovým stoupencem a bombu chtěl nechat vybuchnout, aby vyvolal chaos v souvislosti s inaugurací Luly da Silva.

Zadrženým je podle zpravodajského serveru G1 čtyřiapadesátiletý podnikatel George Washington de Oliveira, který do metropole přijel z města Santarém (stát Pará) demonstrovat proti nastupující levicové vládě. Policie u něj v bytě v metropoli nalezla zbraně, výbušniny a falešné uniformy.

Podle místních médií přiznal, že je příznivcem současného krajně pravicového prezidenta a patří k demonstrantům, kteří před kasárnami v metropoli požadují, aby armáda zabránila Lulovi v převzetí moci. Vedení armády ale uznává výsledek voleb, stejně jako to učinil po několika dnech od voleb Bolsonaro, když jeho ministři začali spolupracovat na předávání moci.

Po domácku vyrobené výbušné zařízení složené z dynamitu a časovacího spínače zneškodnili v sobotu pyrotechnici a policie oznámila, že okolnosti vyšetřuje. Zpočátku nebylo jasné, zda nález souvisí s inaugurací, ale Lulův tým byl informován a dal najevo obavy. Nový prezident totiž obvykle v den uvedení do úřadu také projíždí v otevřeném voze ulicemi brazilské metropole, aby pozdravil své příznivce.

Indiána bych snědl, řekl kdysi Bolsonaro. Lula nesmí tvrdit, že je kanibal

Od vítězství Luly v říjnových volbách, v nichž o necelé dvě procenta porazil Bolsonara, se konaly po celé zemi demonstrace Lulových odpůrců. Bolsonarovi příznivci při nich také blokovaly silnice, většinou pokojně, ale vyskytly se i násilnosti skupin radikálů, kteří zapalovali auta či pneumatiky.

Sedmasedmdesátiletý Lula da Silva se 1. ledna nejvyššího úřadu v zemi ujme už potřetí, prezidentem byl v letech 2003 až 2010 a za své vlády i po ní se těšil přízni milionů Brazilců. Podle mnohých analytiků patří k nejoblíbenějším prezidentům Brazílie, oblibu si získal zejména sociálními programy, jimiž jeho vláda dostala řadu Brazilců z bídy. Pověst mu ale poškodilo několik korupčních kauz, kvůli nimž strávil rok a půl ve vězení. Jeho nepravomocné odsouzení i další obvinění ale posléze zrušil soud kvůli formálním chybám i podjatosti soudce.

Lulova slavnostního uvedení do úřadu se podle agentury EFE zúčastní na dvě desítky hlav států či vlád, přijede mimo jiné španělský král Felipe VI. a prezidenti Německa, Portugalska, Argentiny, Kolumbie, Chile či Bolívie. Ze Spojených států by měla dorazit ministryně vnitra Deb Haalandová, ruskou delegaci povede šéfka horní komory parlamentu Valentina Matvijenková.

Pro veřejnost se v brazilské metropoli 1. ledna chystá hudební festival za účasti tří desítek interpretů, očekává se, že dorazí na 300 tisíc lidí, napsala agentura EFE.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...