Brazilský prezident Jair Bolsonaro se zdraví s lidmi (5. dubna 2021)

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se zdraví s lidmi (5. dubna 2021) | foto: AP

Opatření jsou diktatura, hlásí brazilský prezident. V zemi ale dochází hroby

  • 26
Brazilský prezident Jair Bolsonaro stále odmítá národní uzávěru, která by podle něj udusila ekonomiku. V Brazílii přitom v sobotu přibylo 71 832 nákaz koronavirem, v neděli pak 37 017. Kritizuje také opatření, která přijímají guvernéři a označil je za „diktaturu podobné té venezuelské.“

Bolsonaro v sobotu navštívil chudé předměstí brazilské metropole, kde žije i řada Venezuelanů, kteří uprchli ze své vlasti před ekonomickou krizí a autoritářským režimem. „Vy tady v Brazílii zažíváte něco, co se zdá být trochu jako diktatura, s touto politikou ‚zůstaň doma‘,“ prohlásil na předměstí Brasílie Bolsonaro, který opět neměl roušku. 

„Brazílie se nestane Venezuelou, tím si buďte jistí. Lide brazilský, podívej se, co máš a co bys mohl ztratit,“ dodal Bolsonaro s opětovnou kritikou opatření zavedených místními úřady.

Epidemická situace se v Brazílii zhoršuje už několik týdnů, zdravotnický systém je na pokraji zhroucení a mnohde, včetně největšího města Sao Paulo, řeší i nedostatek místa na hřbitovech. V březnu zažila země nejhorší měsíc v pandemii covidu-19, když registrovala na 66 570 úmrtí spojených s nákazou, což byl víc než dvojnásobek ve srovnání s jejím dosud nejhorším měsícem v pandemii - loňským červencem. 

Koncem března oznámilo ministerstvo zdravotnictví dosud nejvyšší denní přírůstek nákaz v této pandemii (100 158) a v minulém týdnu znamenali v Brazílii dosud nejvíce úmrtí za den (4249).

K vysokým nárůstům počtu nákaz i úmrtí přispívají zejména nakažlivější místní mutace koronaviru SARS-CoV-2. Minulý týden brazilský státní výzkumný ústav Fiocruz oznámil, že v zemi zaregistroval 92 variant koronaviru, včetně britské a jihoafrické, které se, stejně jako místní amazonská varianta (nazývaná též manauská, P.1), výrazně rychleji šíří.

Covidové oběti beze jména a vlastních hrobů. V Peru pohřbili stovky lidí

Minulý týden vědci z federální univerzity brazilského státu Minas Gerais oznámili, že odhalili novou variantu koronaviru, která kombinuje 18 nových mutací s už známými variantami z Manausu (P.1), Ria de Janeiro (P.2) i s takzvanou britskou (B.1.1) či jihoafrickou (B1.351). Nová varianta byla zjištěna koncem února v Belo Horizonte, metropoli státu Minas Gerais. Podle vědců z tamní univerzity ale zatím nelze říci, zda je nakažlivější či smrtelnější.

V Brazílii, která má na 211 milionů obyvatel, se dosud potvrdilo na 13,48 milionů nákaz koronavirem SARS-CoV-2, který se poprvé objevil koncem roku 2019 v Číně. Největší latinskoamerická země eviduje také na 353 140 úmrtí spojených s covidem-19. 

V počtu úmrtí je podle srovnání americké Univerzity Johnse Hopkinse druhá na světě po USA. V počtu potvrzených nákaz se před ni dnes posunula Indie, uvedla agentura Reuters.

3. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video