K Novému Zélandu se žene bouře Gabrielle. Aerolinky ruší lety

  • 0
K novému Zélandu se blíží bouře Gabrielle. Sever země už zasáhly silné deště, aerolinky již zrušily pondělní dálkové lety, které mají přistávat nebo startovat v Aucklandu. Do úterního poledne místního času (půlnoc na úterý SEČ) jsou kvůli prudkému větru zrušené i všechny místní lety, uvedl veřejnoprávní rozhlas RNZ.

Meteorologové očekávají, že by mohlo padat až 40 milimetrů srážek během hodiny. V pondělí večer by se měl vítr lehce utišit, plnou silou bude dout během úterka, uvedla šéfka meteorologů Georgina Griffithsová.

Tlak v Aucklandu je podle ní aktuálně nejnižší za posledních 40 let.

K opatrnosti vyzval i premiér Chris Hipkins během návštěvy koordinačního centra v Aucklandu. Země se podle něj poučila z nedávných povodní. Centrální a lokální úřady na přípravách na zásah bouře úzce spolupracují, ujistil Hipkins.

Voda už zaplavila některé silnice na pobřeží. O případném uzavření škol budou rozhodovat jejich ředitelé s ohledem na počasí v okolí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video