Bouře neničila tak, jak meteorologové očekávali. Ilustrační foto.

Bouře neničila tak, jak meteorologové očekávali. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Bouře Delta zabíjela na Kanárských ostrovech

  • 7
Tropická bouře Delta se v noci přehnala přes španělské Kanárské ostrovy. Vítr dosahoval rychlosti až 92 kilometrů v hodině. Podle nejnovější statistiky živel zabil celkem sedm lidí, šest z nich nepřežilo nehodu plavidla s africkými běženci. Statisíce obyvatel byly celou noc bez elektřiny.

Původní informace hovořily o šestnácti mrtvých běžencích. Úřady počet mrtvých následně snížily na šest. Loď se potopila asi 400 kilometrů jižně od Kanárských ostrovů. Na palubě bylo 52 lidí, šestačtyřicet z nich se podařilo zachránit.

Dalšího muže odnesl živel přímo na ostrově Fuerteventura, když zajišťoval střechu svého domu. Bouře vyřadila z provozu rozvodny elektrického proudu. Bez elektřiny se tak ocitlo přes 220 tisíc lidí. Mimo provoz jsou i telefony.

Delta turisty nevyděsila
Národní meteorologický ústav v Madridu už v pondělí večer varoval, že kromě ostrova La Palma by mohl být postižen hlavně ostrov Hierro. Podle odborníků mělo během dvou hodin napršet 60 litrů srážek na čtvereční metr. Nejhorší obavy se ale nakonec nevyplnily.

V Santa Cruz na ostrově La Palma zranil vyvrácený strom německou turistku. Delegátka české cestovní kanceláře Canaria Travel Tereza Štolovská Českému rozhlasu řekla, že žádný klient zatím kvůli bouři Kanárské ostrovy opustit nechce, i když na ni cestovní kancelář klienty upozornila.

Canaria Travel i ostatní cestovní kanceláře jsou podle ní připraveny svým klientům pomoci s případnou evakuací. "Ale jak říkám, momentálně je na těch větších ostrovech, jako je Gran Canaria, Fuerteventura, Tenerife a Lanzarote, zatím klid," řekla.

Delta nyní směřuje k pobřeží severoafrického Maroka.

Pětadvacátá bouře by měla být letos poslední
Španělsko a Portugalsko zasáhla letos větrná smršť poprvé před šesti týdny. Výběžky hurikánu Vince tehdy dospěly do Algarve v jižním Portugalsku a na jihozápad Španělska. Tato bouře však nad oceánem ztratila na síle.

Delta je v pořadí již 25. pojmenovanou bouří letošní hurikánové sezony. Stejně jako její tři předchůdci byla pojmenována písmenem řecké abecedy proto, že oficiální seznam jmen bouří pro letošní rok byl už vyčerpán.

Nejsilnějším letošním hurikánem nad Atlantským oceánem byla Wilma. Nejničivější však byly hurikány Katrina a Stan. Katrina za sebou koncem srpna na jihu USA zanechala přes dvanáct set mrtvých. - vše o Katrině zde

Hurikán Stan má ve Střední Americe na svědomí přes dvě tisícovky obětí. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video