Britský premiér Boris Johnson | foto: Profimedia.cz

Británie očkuje rychle díky chamtivosti a kapitalismu, řekl premiér Johnson

  • 271
Britský premiér Boris Johnson podle bulvárního listu The Sun v úterý řekl, že za úspěchem vakcinační kampaně ve Spojeném království stojí kapitalismus a chamtivost. Komentáře, který byl míněn jako pochvala farmaceutických společností zajištujících vakcíny proti covidu-19, předseda vlády podle listu později litoval.

„Důvodem, proč máme vakcinační úspěch, je kapitalismus, je to kvůli chamtivosti, přátelé,“ řekl podle listu The Sun premiér při jednání s konzervativními zákonodárci. Později dodal: „Vlastně lituji, že jsem to řekl.“ 

Dovolené v cizině se odkládají. Anglie zpřísňuje, za vycestování bude pokuta

Následně prý opakovaně zákonodárce požádal, aby na to zapomněli. Johnsonova kancelář agentuře Reuters odmítla poskytnout komentář.

Velká Británie postupně uvolňuje protikoronavirová opatření na základě plánu, který je podložen úspěchem vakcinační kampaně. První dávku vakcíny proti covidu-19 už obdrželo více než 28 milionů obyvatel.

Nejmenovaný činitel EU v úterý řekl, že Evropská komise rozšíří možnosti omezit vývoz vakcín proti covidu-19 do Británie a dalších zemí s vyšší mírou očkování, aby pokryla případy, kdy výrobci vakcín neplní své smluvní závazky vůči EU.

22. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video