Ukrajinská policie zadržela muže, který vyhrožoval bombovým útokem

  • 0
Zásahová jednotka ukrajinské tajné služby zadržela muže, který v jedné bance v kancelářském centru v Kyjevě vyhrožoval odpálením improvizované bomby. Muž původem z Uzbekistánu se domáhal schůzky s médii a právě během ní jej komando zatklo, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu.

„Teroristu jsme zajali živého. K výbuchu nedošlo. Na místě jsou pyrotechnici. A příště bude soud a dlouhý pobyt ve vězení,“ oznámil náměstek ministra vnitra Anton Heraščenko.

Právě Heraščenko původně oznámil, že na policii v poledne zavolala vedoucí pobočky Universal Bank v kancelářském centru Leonardo a oznámila, že do pobočky vešel neznámý nejvýše pětatřicetiletý muž, který řekl, že má v batohu bombu, a požádal o telefonický kontakt s policií. „Zaměstnanci pobočky objekt opustili, vedoucí na místě na vlastní přání zůstala,“ citovala Heraščenka agentura Interfax-Ukrajina.

Později Heraščenko na facebooku identifikoval muže jako uzbeckého občana Suchroba Karimova a zveřejnil jeho snímek (vedle podezřelého sedí pracovnice banky, která odmítla pobočku opustit).

„Podle jeho příspěvků na sociálních sítích je to psychicky nevyrovnaný člověk. Nevíme zatím, nakolik jsou jeho záměry vážné, a zda skutečně má u sebe výbušniny. Proto byla vybrána strategie jednání,“ uvedl Heraščenko.

Terorista podle něj tvrdil, že v batohu má velké množství výbušnin, které explodují, pokud jej policisté zastřelí: připoutal si totiž nohu k roznětce.

Policie zadržela ozbrojeného muže, který na Ukrajině unesl autobus

Později se ale sešel s novináři uvnitř banky, kterým se podle listu Ukrajinska pravda představil jako „duch svatý“, a požadoval uvěznit všechny prezidenty na světě. Následně jej zásahová jednotka Alfa zadržela. Vedoucí bankovní pobočky podle televize 112 vyvázla bez zranění.

Minulý měsíc se v centru západoukrajinského města Luck ozbrojený muž s výbušninou zmocnil autobusu s 20 lidmi, které propustil až po rozhovoru s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Toho média kritizovala za to, že s teroristou vyjednával a splnil jeho požadavek: nahrál na sociální síť video vybízející ke zhlédnutí filmu zaměřeného proti týrání zvířat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Bomba, policie, Kyjev, Ukrajina

Video