Bobři, kteří přivádějí v tomto období na svět mláďata, na chlapce pravděpodobně zaútočili v sebeobraně. Ilustrační foto

Bobři, kteří přivádějí v tomto období na svět mláďata, na chlapce pravděpodobně zaútočili v sebeobraně. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Bobři na východním Slovensku pokousali dítě

  • 32
Na desetiletého chlapce zaútočili u Červeného Kláštora na východním Slovensku dva bobři a pokousali ho. Hoch si patrně hrál v blízkosti jejich doupěte u řeky Dunajec. Dítě muselo být převezeno do nemocnice v Popradu, potvrdila mluvčí Emergency Medical Service Marcela Petrušková.

"Bobři zaútočili na chlapce ze dvou stran, pokousali mu levou ruku a pravou nohu," uvedla Petrušková. Zranění podle ní nebyla vážná, do nemocnice byl převezen hlavně kvůli možné infekci.

"Útok bobrů na člověka je výjimečný, hoch se ale zřejmě pohyboval mimo vyznačené chodníky, v blízkosti bobrů v jejich přirozeném prostředí," řekla Lenka Burdová ze Státních lesů TANAPu.

Bobři, kteří přivádějí v tomto období na svět mláďata, na chlapce podle Burdové pravděpodobně zaútočili v sebeobraně.

"Útoky divokých zvířat na člověka jsou na Slovensku velmi vzácné, vždy se ale brání, nejintenzivněji tehdy, když mají mladé," řekl zoolog Slovenské akademie věd Miroslav Saniga. Nejčastěji podle něj člověka napadne had, kterého v přírodě snadno přehlédne.

Bobři, kteří jsou velmi plaší, patří na Slovensku mezi chráněná zvířata. Na řece Dunajec v Pieninském národním parku se objevili v uplynulých třech letech. Dospělý bobr může vážit až třicet kilogramů.

Divoké zvíře zaútočilo na Slovensku na člověka i loni. Během lovu u Valašskej Belej ve Strážovských vrších napadla dva lovce medvědice. Jednoho z mužů zranila. Rozzuřenou šelmu nakonec zastřelil třetí lovec. Z divokých zvířat na člověka na Slovensku nejčastěji útočí právě medvěd.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video