Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blízký východ: nové potyčky, další mrtví

  16:14
Přestože má v pátek vypršet termín pro ukončení násilí mezi Izraelci a Palestinci dohodnutý začátkem týdne na mnohostranném summitu v egyptském Šarm aš- Šajchu, ozbrojené střety mezi oběma stranami pokračovaly po celý den na mnoha místech západního břehu Jordánu. Tři týdny násilností si už vyžádaly na 115 obětí, většinou z řad Palestinců a izraelských Arabů.

Ozbrojení Palestinci v pátek u města Nábulus na západním břehu Jordánu zahájili palbu na izraelské vojáky, kteří ji opětovali a pět útočníků zabili. Jak uvedla agentura AFP, střet vyprovokovali palestinští ozbrojenci a také stovky manifestujících Palestinců, kteří na vojáky házeli kamení a lahve.

Další Palestinec podlehl svým zraněním z podobného střetu v nemocnici v  Ramalláhu. Podle Červeného půlměsíce byl ve vesnici Salfit při potyčce mezi místními Palestinci a izraelskými vojáky zastřelen 13letý palestinský chlapec.

Palestinští policisté pak v Tulkarmu na západním břehu Jordánu postřelili šest izraelských vojáků, z nichž dva jsou těžce zraněni. Oznámil to velitel ústředního velení izraelské armády generálmajor Jicchak Eitan. Eitan upřesnil, že autobus s vojáky jedoucí k Palestinci ovládanému Tulkarmu přijel omylem. Když se snažil otočit a vrátit se zpět, palestinská policie z blízkého kontrolního stanoviště na něj zahájila palbu. "Místo aby pomohla vojákům opustit oblast, palestinská policie na vojáky střílela," upozornil generál.

Clinton jednal si telefonoval s Barakem a Arafatem
Americký prezident Bill Clinton hovořil telefonicky v noci na pátek s izraelským premiérem Ehudem Barakem a palestinským prezidentem Jásirem Arafatem. Oběma vyjádřil své znepokojení nad situací na Blízkém východě.

"Prezident Clinton sdělil oběma představitelům své znepokojení vyvolané dalším násilím. Naléhal na ně, aby uplatňovali opatření dohodnutá v Šarm aš-Šajchu a udělali vše, co je v jejich silách, pro obnovení klidu," prohlásila mluvčí Bílého domu Nanda Chitreová.

Telefonické rozhovory se uskutečnily jen několik hodin před vypršením 48hodinové lhůty pro ukončení násilností mezi Izraelci a Palestinci, po které v případě jejich pokračování nebude žádná ze stran vázána dohodou sjednanou v Egyptě.

Lhůta pro ukončení násilí na Blízkém východě se chýlí ke konci
Lhůta pro ukončení násilí, na které se dohodli Izraelci a Palestinci na pátek odpoledne, se chýlí ke konci. Zatím jsou hlášeny pouze sporadické střety v pásmu Gazy. Den poté, co byli během pětihodinové přestřelky u Nábulusu zabiti Izraelec a Palestinec, vládne v obou táborech vysoké napětí. Izrael posílil hlídky ve starém městě Jeruzaléma, kde obvykle po pátečních emocionálních modlitbách v mešitách začaly propukat různé potyčky.

Barak je odhodlán udělat vše pro ochranu Izraelců
Udělám všechno pro to, abych při střetech s Palestinci ochránil životní zájmy Izraele, oznámil premiér Ehud Barak. "Jako Izraelci nyní čelíme zásadní výzvě. Pokud budeme pevně bránit své životní zájmy, zvítězíme," řekl premiér obyvatelům jeruzalémského předměstí Gilo, které bylo tento týden nejvíc ohroženo násilím Palestinců.

"Vláda udělá všechno pro to, aby uchránila naši zemi. V této zkoušce musíme všichni držet spolu; jedině tak vyhrajeme," zdůraznil.

Annan: Obě strany jsou odsouzeny k tomu být sousedy
Poté, co ve čtvrtek byli poblíž Nábulusu na západním břehu Jordánu další dvě oběti, apeloval generální tajemník OSN Kofi Annan na všechny zúčastněné strany, aby s násilím skoncovaly a aby se zklidnily. "Ať se to někomu líbí nebo ne, nakonec prostě míru dosáhneme," prohlásil. "Obě strany jsou odsouzeni k tomu být  sousedy a tak spolu musí žít a musí spolu mluvit," dodal.

Vzájemná obviňování pokračují
Za čtvrteční násilí obvinil izraelský premiét Ehud Barak Palestince. "To, co se stalo, je velmi vážné. Je to do očí bijící porušení všech dohodnutých pravidel z palestinské strany," prohlásil Barak.

Palestinci naopak obvinili Izraelce, že zahájili palbu, která potom trvala několik hodin.

Při přestřelce zahynuli jeden Izraelec, jeden Palestinec a několik dalších lidí bylo zraněno.

OSN odsoudila Izrael za válečné zločiny, Izrael rezoluci odmítl
Komise OSN pro lidská práva ve čtvrtek večer přijala rezoluci o vytvoření mezinárodní vyšetřovací komise, jejímž cílem bude zjistit porušování lidských práv Izraelem na okupovaných územích.

V preambuli rezoluce se Izrael odsuzuje za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti na palestinských územích okupovaných Izraelem. Toto odsouzení západní státy odmítaly, rezoluce však byla přijata prostou většinou. 19 států 53členné ženevské komise hlasovalo pro, 16 proti (mezi nimi byly USA a evropské země), 17 se hlasování zdrželo a jedna delegace nebyla přítomna.

V rezoluci se rovněž žádá Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová a zvláštní zpravodajové této komise, aby se neodkladně vypravili na okupovaná území.

O zvláštní zasedání Komise OSN pro lidská práva, které se v Ženevě konalo od úterý, požádaly arabské a muslimské země v souvislosti s nynější vlnou násilí mezi Izraelci a Palestinci.

Izrael v pátek spolupráci s komisí odmítl. "Rezoluce schválená nepatrnou většinou arabských států a jejich příznivců je nepřátelsky naladěná, nevyrovnaná a zbytečná," konstatuje izraelské prohlášení.

Skepse před arabským summitem
Do egyptské metropole Káhira se sjíždějí arabští vůdci, aby na summitu v sobotu 21. října prodiskutovali krizi na Blízkém východě.

Palestinci si ale od arabského summitu mnoho neslibují, protože se pravděpodobně nepofdaří dosáhnout jednotného arabského postoje vůči Izraeli. "Nebude to víc než tlachání," vyjádřil své mínění o připravované vrcholné schůzce ředitel palestinského výzkumného střediska Chalíl Šikakí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...