Britové mají v zemi osm tisíc lidí. Ilustrační foto | foto: Yuri Gripas, Reuters

Blair: Vojáci by mohli z Iráku odejít už příští rok

  • 59
Britští vojáci by mohli příští rok odejít z Iráku. Ministerský předseda Tony Blair to připustil po jednání s iráckým viceprezidentem Ádilem Abdalem Mahdím. "Pokud splníme naši práci, je to zcela racionální," řekl premiér podle BBC.

Blair tak potvrdil intenzivní jednání o odchodu koaličních jednotek ze země. Prezident Džalál Talabání přitom prohlásil, že předčasný odchod vojáků by mohl "způsobit katastrofu a přivést Irák do občanské války".

Prioritou vojáků je podle Blaira "zajištění bezpečnosti do té doby, než ji budou schopny irácké jednotky zajistit samy". Rovněž Mahdí řekl, že příští rok začne proces "částečného stahování" koaličních sil.

"Návrat by mohl začít v průběhu dvanácti měsíců," doplnil oba politiky ministr obrany John Reid. Rozhlasové stanici BBC však řekl, že neočekává úplný odchod vojáků.

Prohlášení britských politických špiček přichází necelé dva týdny poté, co Irák požádal OSN o prodloužení pobytu mezinárodních jednotek. - více zde

Britové nyní mají v zemi kolem osmi tisíc vojáků. Ti jsou součástí kontingentu, který čítá takřka 170 tisíc příslušníků mezinárodních sil (z nich sto padesát tisíc jsou Američané). Koncem roku 2006 by jich mělo v Iráků zůstat méně něž 100 tisíc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video