Blair tvrdí, že díky jeho návrhu se výrazně zlepší šance policie na usvědčení pachatele. | foto: Yves Herman, Reuters

Blair chce zadržovat podezřelé z terorismu čtvrt roku

  • 3
Britský premiér Tony Blair dál trvá na tom, že zadržovat podezřelé z terorismu až 90 dní je správný krok. Podle čerstvých průzkumů jeho návrh většina Britů podporuje. Přesto má malou šanci, aby prošel parlamentem.

Blair na tiskové konferenci připustil, že ho parlament může přinutit ke kompromisu, ale že takový kompromis nebude dobrý výsledek.

"Kdyby lidé věděli, o co tu jde, asi by měli poslanci, kteří jsou proti tomuto návrhu, hodně práce s vysvětlováním voličům," řekl Blair. "Myslím, že je chybné stavět tuto debatu jen na právech lidí podezřelých z terorismu," dodal.

Návrh na čtvrtletní zadržení je letos už několikátým premiérovým protiteroristickým zákonem. Obsahuje i několik nových trestných činů - například oslavu terorismu.

Proti prodloužení práva policie zadržovat podezřelé z původních 14 na 90 dní je nejen opozice, ale i část vládní Labouristické strany. Blairovi tak hrozí, že politický souboj prohraje.

Ministerský předseda ale tvrdí, že v případě přijetí jeho návrhu nehrozí ani jeho zneužití, ani justiční omyly. Naopak - výrazně se prý zlepší vyhlídky policie na to, že pachatele usvědčí. Blair zároveň tvrdí, že že i když bude návrh přijat, budou zákony v Británii méně přísné než například ve Francii nebo Španělsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video