Joe Biden při oslavách indického svátku světel díválí (24. října 2022)

Joe Biden při oslavách indického svátku světel díválí (24. října 2022) | foto: AP

Zlomový okamžik, okomentoval Biden jmenování Sunaka britským premiérem

  • 63
Americký prezident Joe Biden se v pondělí při oslavách indického svátku světel díválí krátce vyjádřil i k jmenování Rishiho Sunaka do čela britské vlády. Jedná se podle něj o „dosti ohromující“ krok a „zlomový okamžik“.

Podle agentur tak americký prezident zřejmě narážel na to, že Rishi Sunak se stane prvním šéfem britské vlády, jehož rodina pochází z Indie.

Biden při oslavě uvedl, že se informaci teprve dozvěděl. „Je to dost ohromující. Je to zlomový okamžik a na tom záleží,“ řekl americký prezident. Jeho mluvčí v pondělí uvedla, že Biden v příštích dnech pohovoří se Sunakem po telefonu.

Sunakova rodina se do Británie přestěhovala v 60. letech, budoucí britský premiér se narodil v roce 1980 v Southamptonu. Sunak je také nejbohatším britským poslancem a stane se nejmladším šéfem britské vlády za posledních 200 let.

Brity čeká první premiér s indickými kořeny, konzervativci věří Sunakovi

Sunak v pondělí vyhrál souboj o lídra konzervativců, díky čemuž se stane novým britským premiérem. Ve funkci nahradí premiérku Liz Trussovou, která podala demisi minulý týden. Očekává se, že král Karel III. v úterý přijme rezignaci Trussové a jmenuje Sunaka do čela vlády.

Sunak je již třetím premiérem, který letos stane v čele britské vlády. Nejprve v červenci po řadě skandálů rezignoval Boris Johnson, kterého po dlouhé volbě nahradila v čele vlády Trussová. Na premiérském postu ale nezůstala ani dva měsíce, její mandát tak je nejkratší v historii. O lídrovi Konzervativní strany, a tedy i o dalším premiérovi v nové volbě rozhodovalo 356 konzervativních poslanců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video