Brity čeká první premiér s indickými kořeny, konzervativci věří Sunakovi

  11:01aktualizováno  18:07
Bývalý britský ministr financí Rishi Sunak se stane lídrem Konzervativní strany i novým premiérem. V obou funkcích nahradí odcházející Liz Trussovou. Ve vnitrostranickém výběru Sunak získal největší podporu. Jeho rivalkou byla Penny Mordauntová, ze souboje však odstoupila. V krátkém projevu budoucí předseda vlády slíbil, že bude zemi vést „bezúhonně a s pokorou“.

„Je to obrovská pocta, že mám podporu ostatních zákonodárců. Sloužit své straně a zemi je ta nejlepší výsada, jaké se mi v mém životě mohlo dostat. Británie je významnou zemí. Bezpochyby však čelíme těžké ekonomické výzvě. Potřebujeme stabilitu, jednotu. Mou nejvyšší prioritou bude semknout naši stranu i zemi. Slibuji, že budu sloužit bezúhonně a s pokorou,“ uvedl Sunak v prvním projevu.

Úvodem vystoupení vzdal hold své předchůdkyni Liz Trussové za její službu a poděkoval svým kolegům za podporu. Trussová podala demisi minulý týden po pouhých 45 dnech, což z ní učinilo premiérku s nejkratším mandátem v britské historii.

Sunak svůj jen asi minutový projev přečetl, aniž dal najevo jakékoli emoce. Svoji řeč neuzavřel poděkováním, všimla si britská média. Důrazem na integritu a pokoru se Sunak snaží distancovat od své role vládě Borise Johnsona, soudí list The Guardian.

Johnson na svoji funkci rezignoval letos v červenci poté, co měsíce odolával tlaku veřejnosti, která jej za nedostatek integrity kritizovala kvůli četným politickým skandálům. Sunakovo rozhodnutí z vlády odejít přitom v červenci bylo jedním z klíčových momentů Johnsonova pádu.

Trussová se v době své šestitýdenní vlády stala nejméně populární britskou premiérkou a Konzervativní strana se podle serveru Politico v předvolebních průzkumech propadla z 31 na 21 procent. „Mojí prioritou bude překonat výzvy, kterým čelíme, a budovat lepší a bohatší budoucnost pro naše děti a vnoučata,“ řekl Sunak.

Předčasné volby Sunak odmítl

Graham Brady, předseda Výboru 1922 sdružujícího konzervativní zákonodárce, odpoledne oznámil, že novým lídrem bude právě Sunak. „Můžu potvrdit, že jsme obdrželi jednu platnou nominaci a Rishi Sunak je tímto zvolen lídrem Konzervativní strany,“ řekl.

Sunak zhruba o půl hodiny později před členy výboru předstoupil s neveřejným proslovem, v němž podle britských médií za své základní priority označil stabilizaci britského hospodářství a splnění slibů, které konzervativci dali voličům v roce 2019. Odmítl údajně také možnost nových voleb, po nichž volá britská opozice, která Sunaka označila za „dalšího premiéra mimo realitu“.

O sestavení vlády nyní nového šéfa konzervativců požádá král Karel III., podle britských médií by tak panovník mohl učinit už v úterý. Rezignaci Trussové přijme vládce, který je nyní na cestě do Londýna, v pondělí nebo v úterý.

Další premiér mimo realitu. Britská opozice volá po předčasných volbách

„Vybrali jsme si nového premiéra. Jde o historické rozhodnutí, které znovu ukázalo, jak rozmanitá a talentovaná naše strana je. Rishi má mou plnou podporu,“ uvedla jen několik minut před vyhlášením výsledků nominací Mordauntová.

Výběr lídra skončil v 15:00 SELČ. Tým Mordauntové, která má v současném kabinetu na starosti koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně, uvedl, že ji neveřejně podpořilo více než 90 poslanců, na potřebnou stovku to však nestačilo. Vítězem se tak automaticky stal Sunak.

Mordauntová patrně doufala, že se na její stranu přidají podporovatelé bývalého premiéra Borise Johnsona, který v neděli i přes relativně vysokou podporu oznámil, že kandidovat do čela konzervativců nebude. Podporu Sunakovi naopak vyjádřili současný ministr zahraničí James Cleverly nebo bývalá ministryně vnitra Priti Patelová, kteří dříve podpořili Johnsona.

„Překonali jsme devadesátku. Pro dobro strany je důležité, aby naši členové měli na výběr,“ řekl novinářům člen týmu Mordauntové. Kandidáty mohlo podpořit až 356 poslanců.

O lídrovi Konzervativní strany, a tedy i o dalším premiérovi rozhodují konzervativní poslanci. Pokud by po uzavření nominací zůstali ve hře dva kandidáti, o budoucím premiérovi by do pátku 28. října on-line hlasovalo asi 170 tisíc registrovaných straníků.

„Patriotismus, férovost a tvrdá práce“

Sunak je prvním britským premiérem s indickými kořeny a prvním předsedou vlády tmavé pleti. Jeho otec se narodil v Keni a matka v Tanzanii, jeho prarodiče pocházeli z Paňdžábu. Sunakovi rodiče se do Británie přistěhovali v šedesátých letech.

Nadcházející premiér byl od února 2020 ministrem financí v Johnsonově kabinetu. Letos 5. července rezignoval v reakci na kauzu, kdy byl Chris Pincher jmenován do vnitrostranické funkce i přesto, že Johnson věděl, že je Pincher podezřelý ze sexuálního obtěžování. Kandidaturu do čela britských konzervativců ohlásil Sunak o tři dny později.

Kampaň zahájil videem na sociálních sítích, ve kterém deklaroval snahu „obnovit důvěru, postavit ekonomiku na nohy a sjednotit zemi“. Dodal, že jeho hodnotami jsou „patriotismus, férovost a tvrdá práce.“

Na rozdíl od Trussové sliboval snížení daní, teprve „až si poradí s inflací.“ Daně chce naopak dočasně držet vysoko, protože to je podle něj jediný způsob, jak předejít dalším státním půjčkám a roztáčení inflace. V případě svého zvolení oznámil na duben 2023 plán zvýšit daň z příjmů právnických osob z 19 na 23 procent, za naprostou prioritu označil pokles inflace.

Uvedl také, že chce soucitně pomoci těm, kteří se kvůli rychle rostoucím cenám nacházejí v ekonomických obtížích. Sám Sunak je podle britských médií jedním z nejbohatších britských poslanců.

V letech 2001 až 2004 byl analytikem v investiční bance Goldman Sachs a později partnerem ve dvou výnosných hedgeových fondech, kde nashromáždil značné jmění. Hodnota jeho majetku společně s majetkem jeho ženy se nyní odhaduje na 730 milionů liber, což je zhruba dvojnásobek odhadovaného jmění krále Karla III. a Camilly, královny manželky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  4:05

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...