Svět je díky partnerství s Japonskem a Jižní Koreou bezpečnější, řekl Biden

  • 22
Americký prezident Joe Biden ve svém letním sídle Camp David v Marylandu přijal japonského premiéra Fumia Kišidu a jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola. Biden, po boku ministra zahraničí Antonyho Blinkena, summit uvedl prohlášením, že vzájemné partnerství trojici zemí posiluje a „svět činí bezpečnějším“.

Asijští lídři na Camp David přijeli kolem jedenácté místního času (17:00 SELČ) a společně budou jednat asi čtyři hodiny. Biden jim poděkoval za „politickou odvahu“, kterou si návštěva lídrů historicky znepřátelených Japonska a Koreje vyžádala.

Summit dopadl dobře, ale ne ideálně, řekl Zelenskyj. Chválí novou várku pomoci

Trojice politiků se naposledy setkala na summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu v první polovině července. Páteční schůzka je první, kterou Washington, Tokio a Soul organizují jen pro účely diskuse Bidena, Kišidy a Juna.

Ve svých úvodních slovech v pátek všichni tři vyzdvihli historický význam setkání. Jun vyslovil přání partnerství „institucionalizovat“ a Kišida hovořil o spolupráci na poli nových technologií a stability dodavatelských řetězců.

Čína je ve střehu: bedlivě sleduje, jak USA chystají „asijské NATO“

Dalšími předními tématy bude bezpečnostní situace v jihovýchodní Asii, kterou podle dotyčných narušuje čínská asertivita, severokorejské vojenské aktivity a programy a ruská válka proti Ukrajině.

Biden, Kišida a Jun vystoupí na společné tiskové konferenci, která je plánovaná na 21:00 SELČ. Média očekávají oznámení o další spolupráci na poli sdílení zpravodajských informací, společných vojenských cvičení nebo vývoje polovodičů a umělé inteligence.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video