Až dosud bičovali trestance pouze muži. (1. srpna 2019) | foto: Profimedia.cz

Ženy bičují jiné ženy. Indonésie představila vykonavatelky práva šaría

  • 319
Indonésie představila první ženskou skupinu, která bude mít za úkol bičovat odsouzenkyně vinné z porušení islámského práva šaría. Jako první zakusila z jejich rukou trest žena, jež byla přistižena s mužem v hotelovém pokoji. Lidskoprávní organizace označily bičování za barbarskou metodu trestu, kterou je třeba ukončit.

Podle listu The Independent má nová „bičovací skupina“ celkem osm členek, které prošly speciálním výcvikem. První z nich se veřejnosti představila v úterý během potrestání zmíněné cizoložnice ve městě Banda Aceh v indonéském regionu Aceh, jenž jako jediný v zemi právo šaría vykonává.

Bičující žena měla na sobě oblečenou bílou látkovou masku a hnědou burku. Podobný oděv nosí v Indonésii také mužští vykonavatelé trestů. Zahalení má totiž ochránit jejich identitu.

„Myslím, že odvedla dobrou práci. Její technika byla pěkná,“ pochválil její výkon šéf místní náboženské policie Zawkan, který používá jen jedno jméno.

Trest bičování ratanovou holí se v Indonésii uděluje za řadu různých provinění. Patří mezi ně například pití alkoholu, hraní hazardních her, cizoložství nebo homosexualita. Náboženská policie se zaměřuje také na muslimské ženy bez šátků nebo ty, které nosí příliš těsné oblečení. Provinilce v Acehu dosud trestala skupina deseti mužů.

Vzhledem k tomu, že obvinění ze spáchání nemorálních zločinů ale čelí stále více žen, se region rozhodl dostát pravidlům šaríi, podle nichž mají být odsouzenkyně bičovány ženami.

Vytvoření prvního ženského „bičovacího týmu“ trvalo podle agentury AFP několik let. „Trénovali jsme je, abychom věděli, že jsou v dobré fyzické kondici. Také jsme je naučili, jak provinilce správně bičovat,“ řekl Zawkan s tím, že trest by neměl zanechat masivní zranění, ale primárně provinilce veřejně zostudit. 

Nesmějí mít žádné slitování

Podle Zawkana je při trestání spoluobčanů zároveň zapotřebí překonat mentální překážky a vzhlížet k Bohu. „Musí pochopit, že nesmějí mít žádné slitování s těmi, kteří porušují Boží zákon,“ dodal.

Náboženský lídr prosazoval právo šaría. Teď byl veřejně zbit za cizoložství

Lidskoprávní organizace odsuzují bičování jako brutální a barbarskou metodu trestu. „Je to krutá a obzvláště barbarská praxe, a to bez ohledu na to, kdo trest vykonává,“ uvedl Andreas Harsono z organizace Human Rights Watch.

„Bičování – ženami nebo muži – nemá v moderní Indonésii místo a vláda v Jakartě by měla toto mučení konečně zastavit,“ dodal Harsono.

Indonéský prezident Joko Widodo sice k ukončení veřejných bičování několikrát vyzval, nad Acehem má však minimální kontrolu. Region má totiž od roku 2005 zvláštní autonomní postavení a jeho nařízením se nemusí řídit.

Veřejné bití používají jako trest také například Írán, Súdán, Saúdská Arábie, Maledivy, Singapur nebo Brunej. Podle lidskoprávní organizace Amnesty International lze podobné praktiky považovat za čin podobný mučení. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video