Zloději ukradli plány na zabezpečení Elysejského paláce, ministerstva vnitra a policejního ředitelství v Paříži.

Zloději ukradli plány na zabezpečení Elysejského paláce, ministerstva vnitra a policejního ředitelství v Paříži. | foto: Reuters

Francouzům ukradli plány Elysejského paláce, dodavatel je nechal v autě

  • 27
Francií otřásá bezpečnostní skandál kvůli ukradeným plánům Elysejského paláce, ministerstva vnitra a sídla pařížské policie. Dokumenty uložené na USB discích ukradli zloději dodavateli firmy, která měla do těchto střežených míst instalovat optické kabely.

Dodavatel optických kabelů pro zabezpečení státních institucí nechal plány těchto budov uložené na USB discích ve svém autě, když zaparkoval na železniční zastávce Lyonské nádraží v Paříži, kde vyzvedával svého kamaráda, píše The Daily Telegraph.

Když se vrátil, už tam nebyly. Přestože šlo o citlivé materiály, žádný z plánů budov nebyl nijak zakódován. Překopírovat a volně šířit ho tak zvládne každý. Policisté nyní vyšetřují, zda měli zloději auto vytipované, nebo kradli spontánně,  řekl soudní zdroj deníku Le Parisien.

"Ať už to byla plánovaná loupež nebo ne, je opravdu velmi politováníhodné, že se plány dostaly do nepovolaných rukou," řekl zdroj novinám.

Podle ministerstva vnitra žádné nebezpečí nehrozí

Ministerstvo vnitra se snaží krádež zlehčovat. V prohlášení uvedlo, že odcizené dokumenty nebyly utajené a jejich zmizení neznamená pro zmiňované instituce žádné nebezpečí. Kromě podrobných plánů jednotlivých podlaží obsahovaly disky také několik "velkých obchodů", stojí v prohlášení ministerstva.

Webový server 01net uvedl, že i kdyby zloději neznali hodnotu souborů, které si odnesli, jakmile média udělala z kauzy aféru, mohli podlehnout pokušení a strategické informace za velké peníze prodat.

Pro Francii to není první bezpečnostní skandál od doby, kdy úřad prezidenta převzal socialista Francois Hollande. V červnu vyšlo najevo, že roztržitý pracovník ostrahy si zapomněl vzít zbraně, když měl chránit hlavu státu na konferenci o klimatu v Brazílii. Aféry se nevyhýbají ani Británii. Tam loni v listopadu přišli na to, že jim z ministerstva obrany zmizelo během roku a půl 280 počítačů a 73 USB disků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video