Berlusconi: televizní šéf, který má co vysvětlovat

Jediný Ital, který se vklínil podle magazínu Forbes mezi stovku nejbohatších lidí na světě, majitel desítek vil a fotbalového velkoklubu a také staronový předvolební lídr pravice Silvio Berlusconi, zůstává i dnes pro mnohé Italy jediným garantem úspěšného fungování země.

A to i přes výtky evropských komentátorů. A také přesto, že Berlusconi je přinejmenším evropským rekordmanem i v jiném směru: v počtu žalob a vyšetřování takových přečinů, jako je praní špinavých peněz či úplatkářství.

Průzkumy ukazují, že mnoha Italům to podle všeho není na překážku. Jeho příznivci doufají, že stát bude pod jeho pevnou rukou vzkvétat podobně jako konglomerát jeho soukromých společností.

Nad žalobami a vyšetřováním mává velkorysý magnát rukou. Inspirují je přece lidé, kteří mu závidí jeho schopnosti a z nich plynoucí obrovský majetek.

Odkud že se vzal? Jeho prvním velkým tahem byla výstavba milánských satelitních městeček v americkém stylu. Podpůrci Berlusconimu stále předhazují, že to byly peníze italské mafie, které pomohly v začátcích financovat tento projekt. Od něj byl už jen krok k nápadu nabídnout novým nájemníkům vnitřní televizní okruh, tedy zárodek pozdějšího mocného impéria. "Je to muž velkého formátu," tvrdí Giuliano Ferrara, obchodník a také známý komentátor. "Nikdy by neučinil nic špatného proti Italům."
 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video