Běloruské vojenské cvičení (16. října 2020)

Běloruské vojenské cvičení (16. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Bělorusko přesouvá vojska. Nezaútočí, uklidňuje šéf ukrajinské rozvědky

  • 35
Bělorusko nasadí ve středu a ve čtvrtek v zemi vojenské síly a vybavení v rámci protiteroristického cvičení. Oznámily to běloruské úřady, podle kterých jde o prověrku státního systému reakce na teroristické činy. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky uklidňuje, že Bělorusko nemá zájem Ukrajinu napadnout.

Bělorusko neupřesnilo, kterých částí země se cvičení bude týkat. Obyvatele země ale upozornilo, že budou pro lidi i dopravu platit dočasná omezení na některých veřejných komunikacích.

Ruskojazyčný server BBC připomíná, že sousední Ukrajina už několik měsíců varuje, že Minsk společně s Moskvou může plánovat invazi na ukrajinské území přes severní hranice. Bělorusko už na začátku letošního roku poskytlo své území ruským jednotkám pro zahájení invaze na Ukrajinu.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v úterý uklidňoval, že Bělorusko se Ukrajinu napadnout nechystá. Podle něj se na běloruském území nachází jen „výlučně obranné zbraně, které v zásadě nelze použít útočně“.

„Právě teď Bělorusko na na Ukrajinu nezaútočí. Oni to naprosto nechtějí. Vše, co se děje v našem mediálním prostoru a souvisí s tématem Běloruska, je ozvěnou ruské speciální informační operace. Hlavním cílem této operace je zasít mezi společnost paniku a odvést pozornost našich sil od skutečných bojových operací na frontách, kde probíhají skutečné boje,“ prohlásil Budanov.

Náhlá smrt ministra naznačuje ruské plány s Lukašenkem, tvrdí Američané

Minsk dříve uvedl, že se k ruské agresi na Ukrajině nepřipojí. Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko nicméně nařídil nasazení vojáků u ukrajinských hranic a odvolával se při tom na hrozby, které Bělorusku podle něj hrozí ze strany Kyjeva i Západu.

Bělorusko už v polovině října posílilo pravomoci bezpečnostních složek v rámci zavedení režimu protiteroristické operace. Podle běloruské diplomacie musí být síly schopné předcházet provokacím ze strany sousedních zemí nebo na ně reagovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video