V běloruském Minsku se opět protestovalo proti režimu prezidenta Alexandra...

V běloruském Minsku se opět protestovalo proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. (1. listopadu 2020) | foto: Reuters

Otrávil se alkoholem, tvrdí běloruské úřady o úmrtí zbitého aktivisty

  • 35
Běloruský vyšetřovací výbor tvrdí, že aktivista Raman Bandarenka, který ve čtvrtek zemřel v nemocnici poté, co byl zbit a zadržen v Minsku, měl kromě úrazů také otravu alkoholem. Informaci o přítomnosti alkoholu v krvi však popírají lékaři záchranné služby a zpráva o Bandarenkově stavu při příjmu.

Jednatřicetiletý Bandarenka byl podle informací portálu Tut.by brutálně zadržen v Minsku poblíže svého bydliště neznámými maskovanými muži, kteří přijeli strhnout červeno-bílé fáborky na plotě v barvách vlajky symbolizující protirežimní protesty. 

Bandarenka byl později převezen do nemocnice, kde ho několik hodin operovali. Po celou dobu byl v bezvědomí, informuje server Tut.by.

Vyšetřovací výbor ale na sociální síti Telegram uvedl, že policisté se vydali na místo, protože dostali zprávu o tom, že zde došlo k rvačce. Na místě pak objevili muže s úrazy a příznaky opilosti. 

Muže posléze dopravili na služebnu, aby věc vyjasnili. Když se stav muže začal zhoršovat, zavolali prý záchranku. U muže byla kromě úrazů údajně konstatována intoxikace alkoholem a přesná příčina smrti se vyšetřuje.

Jeden z lékařů záchranné služby ale Tut.by sdělil, že Bandarenka žádný alkohol v krvi neměl. Portál také získal zprávu napsanou při příjmu, v níž se uvádí, že měl v krvi nula promile etanolu.

Protesty trvají už měsíce:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Alkohol, Minsk

Video