Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vyrazil navzdory epidemii koronaviru...

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vyrazil navzdory epidemii koronaviru sázet stromy. (25. dubna 2020) | foto: AP

Nepomohla vodka ani traktor. Lukašenko přiznal, že přechodil koronavirus

  • 68
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v úterý prohlásil, že bez příznaků přechodil nemoc covid-19. Sám pandemii od začátku zlehčoval a doporučoval krajanům mimo jiné léčit se vodkou a saunou.

„Omlouvám se za stav svého hlasu, ale potkáváte se s člověkem, kterému se podařilo přechodit koronavirus. K takovému závěru v pondělí dospěli lékaři. Neměl jsem symptomy. A jak jsem říkal, 97 procent obyvatel u nás prodělá tuto nákazu bez příznaků. Bohudík se mi podařilo zařadit se do tohoto šiku bezpříznakových,“ prohlásil pětašedesátiletý šéf státu při návštěvě jednotky vojsk ministerstva vnitra v hlavním městě Minsku, která je určena k potlačování vnitrostátních nepokojů.

V Bělorusku vznikla kolem pandemie určitá protichůdnost. Na jedné straně začaly úřady prakticky ihned po propuknutí choroby covid-19 v zemi systematicky izolovat nakažené pacienty a shánět se relativně brzy začalo i potřebné zdravotnické vybavení. Prezident dokonce hrozil, že vymění vládu, pokud bude v zemi deficit roušek a respirátorů. 

Lukašenko infekci dlouhodobě zlehčoval, v minulosti ji označil za psychózu a jako prevenci doporučoval sklenku vodky, návštěvu sauny i jízdu na traktoru. Sám se po pětadvaceti letech u moci chystá znovu obhajovat svůj post v srpnových prezidentských volbách.

„Bude-li nutné zavést karanténu – zavedeme karanténu. Bude-li nutné zavést zákaz vycházení – zavedeme zákaz vycházení. Nic z toho teď nepotřebujeme… Lidé by mě vzali na vidle,“ odmítal Lukašenko zavést opatření proti šíření koronaviru.

V Bělorusku podle úřadů od začátku pandemie zaznamenali 67.366 potvrzených případů nákazy, z toho 543 pacientů, trpících dalšími nemocemi, covidu-19 podlehlo.

Lukašenko není jediný vysoce postavený „popírač koronaviru“, který se nakazil covidem-19. Brazilský prezident Jair Bolsonaro na počátku července přiznal, že má koronavirus. Nebezpečnou epidemii přitom dlouhodobě bagatelizoval a mluvil o ní jako o „chřipečce“.

29. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video