Belgické město terorizují závody bezohledných cyklistů. Ilustrační foto

Belgické město terorizují závody bezohledných cyklistů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Belgické město trápí závody cykloteroristů, radnice chystá protiúder

  • 168
Obyvatelé belgického města Dendermonde jsou zoufalí. Městem se prohánějí velké skupiny cyklistických závodníků. Místní obyvatelé je překřtili na cykloteroristy. Radnice proto představila novou vyhlášku, podle níž pelotony čítající více než deset jezdců čeká pokuta.

Jezdci zapojení do skupiny, v níž je zapojeno více než deset cyklistů, riskují pokutu ve výši 120 eur (2 900 korun) a zabavení bicyklu. Podle starosty ve městě trénují až stočlenné skupiny cyklistů, které ohrožují místní obyvatele i bezpečnost silniční dopravy.

Obyvatelé města si stěžují, že závodníci si místní komunikace monopolizovali. Na policejní stanici se navíc množí případy sražených chodců i dopravních nehod. Cyklisté v pelotonech jezdí těsně u sebe, aby co nejvíce omezili odpor vzduchu. Ušetří tak až 40 procent energie.

"Cyklisté s oblibou vyhledávají zdejší kraj, protože je velmi rovinatý. Tito lidé si ale naše silnice pro své závody úplně zabrali. Dostalo se to až do fáze, kdy se z toho stala otázka veřejné bezpečnosti," řekl podle serveru listu The Daily Telegraph starosta města Piet Buysse.

"Už jsme napočítali řadu menších nehod, ale je jen otázkou času, kdy se stane něco vážného. Snažili jsme se problém vyřešit změnou naší dopravní infrastruktury, ale zdá se, že tady pomohou jedině pokuty," dodal starosta Dendermonde.

Dendermonde, Belgie

Dendermonde, Belgie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video