ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Bavoři se spojili s Čechy. Řeší vraždy mužů, kteří z NDR prchali za svobodou

  • 137
Bavorské úřady společně s českými vyšetřují někdejší členy Ústředního výboru Komunistické strany Československa a Pohraniční stráže. V souvislosti s údajnými vraždami čtyř občanů komunistické Německé demokratické republiky, kteří byli na útěku do tehdejšího Západního Německa a Rakouska, prošetřují 41 lidí.

Podezřelé vyšetřují v souvislosti se smrtí čtyř občanů NDR na hranici ČSSR v letech 1967 až 1986. Byli zastřeleni nebo je roztrhali psi pohraničníků. Informovaly o tom v pátek státní zastupitelství v bavorském Weidenu a bavorský Zemský kriminální úřad s tím, že úřady zatím nikoho nevyslechly.

Uprchlíka z NDR postřelili u Volar pohraničníci, nyní dostal odškodnění

Platforma evropské paměti a svědomí (PEMC), která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů, v srpnu 2016 v těchto případech podala trestní oznámení u generálního spolkového prokurátora.

V prosinci 2017 deník Der Neue Tag uvedl, že trestní oznámení podala PEMC proti 54 českým a 13 slovenským občanům, včetně bývalého šéfa komunistů Miloše Jakeše a někdejších premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky. Slovák Colotka mezitím letos v dubnu zemřel.

Aby bylo možné souběžně vedená vyšetřování v České republice a Německu co nejlépe koordinovat, vznikl nyní s podporou evropské agentury Eurojust společný vyšetřovací tým pod českým vedením. První setkání zúčastněných vyšetřovatelů se uskutečnilo ve čtvrtek ve Weidenu, uvedly o den později bavorské úřady.

Hartmut Tautz, Gerhard Schmidt a další

Trestní oznámení se týká mimo jiné smrti východoněmeckého uprchlíka Hartmuta Tautze, který byl v roce 1986 na hranici u Bratislavy roztrhán dvěma psy pohraničníků, nebo Gerharda Schmidta, který byl v roce 1977 zastřelen na Tachovsku, když se s manželkou a třemi dětmi pokusil uprchnout do Bavorska. Pohraničníci za jeho zabití dostali odměnu, nikdo nebyl odsouzen.

Jakešovi a spol. hrozí i doživotí, říká advokát. Věří však v nižší trest

Nejstarší případ se týká tehdy osmadvacetiletého muže, kterého údajně zastřelil dvacetiletý pohraničník v srpnu 1967 na hranici mezi ČSSR a Rakouskem. 

Muž prchal spolu s dalšími třemi muži v automobilu. Najeli do hraničního opevnění, ze střechy vozu vlezli na plot a po jeho přelezení utíkali k hraniční řece Moravě. Když už byli zjevně na rakouské straně řeky, zahájili českoslovenští pohraničníci střelbu, která zasáhla jednoho z mužů.

Zbylý případ pochází z 21. srpna roku 1977. Dvaadvacetiletý muž se tehdy spolu s jedním známým pokusil uprchnout do SRN. Když se pokoušeli podhrabat pod hraničním plotem, spustilo se poplašné zařízení a devatenáctiletý pohraničník střelbou smrtelně zranil jednoho z prchajících. Druhý byl zadržen a vydán do NDR.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video