Druhý den po sobě protestují lidé v Barmě, do ulic vyrazily tisíce lidí

  • 7
Druhým dnem demonstrovaly tisíce lidí v Rangúnu proti pondělnímu vojenskému převratu v Barmě a proti zadržování zvolené vůdkyně civilní vlády Do Aun Schan Su Ťij. Protestující v největším barmském městě nesli balonky červené barvy, která symbolizuje stranu svržené premiérky Su Ťij. Svou solidaritu s Barmánci vyjádřil papež František.

Zhruba stovka demonstrantů se podle informací agentury Reuters ráno sešla také v pobřežním městě Mulmejn na jihovýchodě země. Studenti a lékaři se sešli také v druhém největším barmském městě Mandalaj.

Reuters s odvoláním na interní zprávu OSN píše, že v největším barmském městě Rangúnu se demonstrací zúčastnilo 60 000 lidí, v metropoli Neipyijto protestovalo na 1000 lidí a manifestace jsou hlášeny také z dalších měst a dokonce i vesnic.

Podle agentury AFP byly u Rangúnské univerzity, kde se demonstrace konala, nasazeny speciální policejní jednotky. „Budeme se nadále scházet, dokud nedosáhneme demokracie. Pryč s diktaturou,“ citovala AFP jednoho z demonstrantů.

Protestující v Rangúnu nesli balonky červené barvy, která symbolizuje stranu svržené premiérky, Národní ligu pro demokracii (NDL), a provolávali „Nechceme vojenskou diktaturu! Chceme demokracii!“. Policie ve městě postavila barikády, ale demonstraci se nepokusila ukončit. 

Někteří protestující policistům dávali květiny. Řidiči troubili a pasažéři drželi fotografie Su Ťij. Protestující rovněž vyjadřovali vzdor třemi zdviženými prsty, tedy gestem známým z americké knižní a filmové série Hunger Games, kde se stalo znakem povstání proti útlaku totalitního režimu.

Už v sobotu několik tisícovek lidí v Rangúnu na první velké manifestaci od puče dávalo najevo nesouhlas s posledním vývojem, kdy armáda zadržela vůdkyni Su Ťij a prezidenta Win Myina i desítky dalších politiků a aktivistů a vyhlásila na rok výjimečný stav.

Současné demonstrace se dosud obešly převážně bez násilí, avšak Reuters dnes s odvoláním na video umístěné na facebooku napsal, že z města Myawaddy byla při zásahu policie proti demonstrantům slyšet střelba. Zpočátku nebylo jasné, o jakou munici šlo. Později se podle agentury objevily fotografie, na kterých jsou vidět protestující se zraněními, která jim zřejmě způsobily gumové projektily.

Sociální sítě jako hlavní komunikační kanál

Obyvatelé Barmy demonstrovali navzdory rozsáhlému výpadku internetu, který zemi postihl v sobotu a trval až do dneška. Podle světových médií síť zablokovalo vojenské vedení země. Britská BBC na svém webu rovněž upozornila na omezené telefonické spojení v zemi. Během neděle však bylo internetové spojení obnoveno.

Ve své zemi velmi populární nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij je zadržována v rezidenci v hlavním městě Neipyijto a podle mluvčího strany Národní ligy pro demokracii se těší dobrému zdraví.

Armáda puč zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách a generál Min Aun Hlain, který se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetřování. Dění v zemi odsoudila řada států i organizací.

Dění v zemi odsoudila řada států i organizací. Papež František v neděli vyjádřil solidaritu s Barmánci a vojenské vedení země vyzval, aby se snažilo nalézt „demokratickou“ harmonii. „Modlím se za to, aby ti, kteří mají zodpovědné pozice v zemi, ukázali upřímnou ochotu sloužit obecnému blahu,“ pronesl v nedělním poselství na Svatopetrském náměstí nejvyšší představitel katolické církve.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video