Miroslav Farkas a Markéta Všelichová už před odjezdem na Blízký východ tvořili...

Miroslav Farkas a Markéta Všelichová už před odjezdem na Blízký východ tvořili pár. Nyní oba sedí v tureckém vězení. | foto: archiv Janusze Konieczného

Babiš se v Turecku zasazoval za Čechy vězněné kvůli kontaktům s Kurdy

  • 13
Český premiér Andrej Babiš v úterý hovořil s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem o situaci dvou Čechů vězněných v Turecku. Babiš má z jednání dobrý pocit, konkrétní ale nebyl. O situaci Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří si v tureckém vězení odpykávají více než šestiletý trest za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů, dál vyjednávají diplomaté obou zemí.

Babiš podle svých slov usiluje o předčasné propuštění vězňů i o zlepšení jejich podmínek. 

„Podmínky z hlediska konzulárních služeb jsou podle velvyslance z turecké strany velice vstřícné. To znamená, že naši dva občané jsou navštěvováni, že mají přístup jejich zástupci,“ uvedl Babiš. 

Babiš uvedl, že Erdoganovi vysvětloval český postoj. „Nechci říct konkrétně, ale mám dobrý pocit,“ dodal. Erdogan podle Babiše řekl, že věznění Češi jsou považováni za teroristy, „že o tom není pochyb, že se to dá dokumentovat z jejich vyjádření“.

Českou dvojici zadržely turecké úřady na hraničním přechodu s Irákem v listopadu 2016. Při kontrole u nich Turci našli letáky a fotografie, které podle turecké strany svědčily o tom, že oba Češi patří ke kurdským milicím YPG. Tuto organizaci Turecko považuje za teroristickou.

Soud v srpnu 2017 oba odsoudil na šest let a tři měsíce. Loni v červenci verdikt potvrdil turecký nejvyšší soud. Všelichová je ve věznici v Izmiru, Farkas ve Vanu na jihovýchodě Turecka.

Vývoj případu

  • 17. listopadu 2016 - O zadržení českých občanů s několikadenním zpožděním informovala turecká a později i česká média. 
  • 13. prosince 2016 - Turecko navštívil tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, mimo jiné jednal o zadržených Češích. 
  • 8. února 2017 - Prokuratura ve městě Şirnak na jihovýchodě Turecka obžalovala Všelichovou a Farkase z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci. Požadovala pro ně trest v rozmezí sedmi a půl až 15 let vězení. 
  • 2. srpna 2017 - Všelichová a Farkas byli odsouzeni na šest let a tři měsíce do vězení za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG. Obhajoba se odvolala.
  • Listopad 2017 - Turecký soud potvrdil Čechům trest šest let a tři měsíce vězení. Jejich advokáti podali koncem listopadu dovolání k tureckému nejvyššímu soudu. Všelichová a Farkas nadále zůstali ve věznici ve Vanu na jihovýchodě Turecka.
  • 23. července 2018 - Turecký nejvyšší soud potvrdil trest, který uložil soud nižší instance (75 měsíců vězení). Češi už v Turecku nemají další možnost odvolání, mohou ale podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video