Luxusní zámeček, o němž se mluví. Sousedi ve Francii neví, že patří Babišovi

  • 359
Francouzská obec Mougins je známá jako místo, kde dožil svých posledních dvanáct let malíř Pablo Picasso. Nyní je však stále silněji spojována se jménem českého premiéra Andreje Babiše. Ten si zde přes offshorové firmy pořídil luxusní vilu, chcete-li zámeček, a další nemovitosti. V obci ovšem to, kdo je jejich vlastníkem, nevědí.

Luxusní dvoupatrová vila Château Bigaud zahrnuje podle investigativců pět ložnic. V té hlavní se nacházejí dvě šatny a dvě koupelny. K dispozici je kulečník, kinosál, sauna či vinný sklep. 

Součástí komplexu je i bazén, dům pro domovníka a další vila se třemi ložnicemi známá jako Casa Bigaud, též s vlastním bazénem.

Samotný Babiš zveřejnil v roce 2015 fotografii, jak se v bazénu plaví na nafukovacím člunu. Jeho žena Monika Babišová snímky z bazénu umísťovala na svůj instragramový účet.

Babiš má k malebné obci blízko. V roce 2013 zde otevřel restauraci Paloma pojmenovanou po nejmladší Picassově dceři. Podnik oceněný michelinskými hvězdami však podle slov manažera Jakuba Šípa nikdy nevydělával a v roce 2019 byl uzavřen.

Reportéři serveru investigace.cz zjistili, že místní netuší, kdo je vlastníkem Palomy. Podobně nevěděli, že předseda vlády zahraniční země, jemuž zde podle zjištění investigativních novinářů patří několik nemovitostí, navštěvuje jednu z vil obehnaných živými ploty a vysokými zdmi. Že se mezi sousedy o Babišovi neví, píše i francouzský deník Le Monde.

Babišovy offshory zaujaly svět. Interpol si ho najde, zní z opozice

„Ten dům vedle prý patří nějakým Čechům,“ utrousil jen jeden muž, který pracoval na zahradě sousedního stavení. Spolu se svým kolegou ani nevěděl, že udržují nemovitost, již vlastní monacká společnost SCP Bigaud.

Podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) si Babiš právě přes SCP Bigaud pořídil 16 nemovitostí za prodejní cenu 14 milionů eur (tehdy asi asi 365 milionů korun). Peníze na nákup firma obdržela od dalších společností zřízených premiérem. Babiš zřídil přes francouzskou právní kancelář DB Artwell Avocats a panamskou právní kancelář Alcogal firmy, jejichž prostřednictvím půjčil SCP Bigaud 15 milionů eur (tehdy asi 381 milionů korun).

Babiš by měl vysvětlit, kde vzal 15 milionů eur, žádají novináři i politici

Přes další společnost SCP Porte des Iles si premiér o rok později pořídil dalších sedm nemovitostí za 6,7 milionu dolarů včetně dvoupatrové vily s bazénem a garáží. SPC Porte des Iles jako dceřiná firmy SPC Bigaud přešla pod skupinu SynBiol, která patří do Babišova svěřenského fondu.

Nic nevlastním, hájí se Babiš

Premiér odmítá jakékoliv pochybení. Prohlásil, že mu nákup doporučila realitní kancelář, zároveň však dodal, že „nevlastní žádnou nemovitost ve Francii“. Později též doplnil, že „je pravděpodobně ve svěřenském fondu“.

Babiš tvrdí, že kupujícímu půjčil peníze, které se mu v roce 2013 vrátily. Připustil ale, že styl nákupu nebyl pro politika vhodný. Hájí se tím, že v té době byl podnikatelem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video