Králíci si na mor vypěstovali odolnost. Pomáhá jim v ní i dosud neznámý virus. Ilustrační foto.

Králíci si na mor vypěstovali odolnost. Pomáhá jim v ní i dosud neznámý virus. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Australští králíci získali odolnost vůči českému viru, který je měl vyhubit

  • 41
Austrálii opět hrozí zamoření králíky, varují vědci. Až osmdesát procent mladých králíků v některých oblastech země totiž vykazuje odolnost proti viru králičího moru, kterým se Australané přemnožené škůdce pokusili zlikvidovat. Vir pochází z českých laboratoří.

"Spolu s tím, jak si králíci vyvíjejí na vir přirozenou odolnost, výzkumníci odhalili, že zvířata využívají dříve neznámého přirozeného viru, který je nezabíjí, ale v podstatě vakcinuje," napsal server The Australian.

Austrálie králíky považuje za jedny z nejhorších živočišných škůdců vůbec. Každý rok způsobí na životním prostředí a zemědělcům škodu přes 200 milionů australských dolarů (téměř tři miliardy korun), nepočítaje v to výdaje na omezování jejich populační exploze.

Pikantní na celém problému je to, že australští králíci se naučili odolat viru králičího moru, který k protinožcům doputoval z Česka na začátku 90. let. V roce 1995 se takzvaný kalicivirus nedopatřením rozšířil z laboratorního testování, poté ho Australané na králíky vypustili i záměrně. Původně byl smrtící, zabil až 95 % králíků v sušších oblastech, kde měl větší účinnost.

Jak králíci moru čelí, objevil tým viroložky Tanji Strive, "Předchůdce tohoto viru zřejmě napadl prvního králíka před 150 lety. Za tu dobu se vyvinul v druh, který jim dá odolnost proti králičímu moru," uvedla.

Králíků přibývá

"Pokud se rychle nepodaří nalézt nové strategie, farmáři se budou muset vrátit do dnů, kdy ničili králičí doupata a hubili škůdce jedy," napsal The Australian. Zvířat totiž v místní přírodě opět přibývá.

"Minulý týden jsem byl v terénu a viděl jsem, jak králíci doslova kosí metrové rostliny. Neděje se to všude, ale raději bych to zastavil, než se to vymkne kontrole," citoval list Briana Cookea z týmu vědců, který z Česka původní vir RCV přivezl.

KRÁLÍCI V AUSTRÁLII

Králíci se do Austrálie dostali v roce 1788 s první kolonizační flotilou. V trestanecké kolonii v Novém Jižním Walesu je chovali pro jídlo. Prostředí nejmenšího kontinentu ale králíkům svědčilo natolik, že se rozmnožili do astronomických počtů. Australané vyzkoušeli všechno od plotů a pastí až po "biologické zbraně" - myxomatóza rozšířená v 50. letech zabila na půl miliardy králíků.

Zbývajících sto milionů bylo geneticky odolných a začali se zase množit. V roce 1991 odborníci odhadovali, že jich už opět je 200 - 300 milionů.

Australská vláda dodnes odmítá legalizovat očkování proti myxomatóze v obavě, že by mohlo napomoci dalšímu zodolnění volně žijících králíků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video