VIDEO: Prchej, blíží se žralok, varoval australského surfaře dron

  • 14
Australskému surfaři možná zachránil život dron, který jej upozornil na žraloka. Toho zpozoroval pomocí kamery a poplašným systémem pak přiměl surfaře k návratu k pobřeží. V minulosti Australané proti žralokům nasazovali sítě a takzvané chytré bójky.

Velký žralok se objevil v neděli u pláže Illawarra na východě Austrálie. Nejmenovaný surfař ho ale pod hladinou neviděl, uvedla agentura Reuters.

Amatérský pilot dronů Christopher Joye však zachytil, jak se predátor k surfaři blíží. Joyeův dron v moři vyhledává pomocí kamery s termovizí. Zároveň je vybaven varovným zvukovým systémem. 

„Žralok, žralok, žralok. Opusťte ihned vodu, je tam žralok,“ ozvalo se dvakrát z dronu. Predátor nicméně vzápětí zamířil dál od surfaře do hlubších vod. 

Joye pracuje jako manažer. Věří, že drony jsou lepší ochranou před žraloky než sítě v moři. S drony již dříve střežil bezpečí plavců u australských pláží.

Útoky žraloků jsou v Austrálii běžné. Jen u západního pobřeží při nich od roku 2000 zemřelo nejméně 15 lidí. 

V roce 2016 začali u východoaustralského Sydney testovat „chytré bójky,“ které při zjištění přítomnosti žraloků vysílaly varovné signály pobřežní hlídce. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video