Studentky protestují proti sexuálnímu obtěžování. (31. března 2021)

Studentky protestují proti sexuálnímu obtěžování. (31. března 2021) | foto: Profimedia.cz

Australská škola vyzvala chlapce, ať se omluví dívkám za svůj gender

  • 529
Střední škola v australském státu Viktoria vyvolala velkou kontroverzi. Učitelé vyzvali chlapce, aby povstali a symbolicky se tak žačkám omluvili za příkoří spáchaná muži na ženách. Rodiče žáků proti kroku silně protestovali, ředitelka školy se omluvila.

Austrálie v poslední době hýbe téma sexuálního násilí. Obžaloba nyní již bývalého ministra spravedlnosti Christiana Portera ze znásilnění vedla k početným demonstracím a změnám na nejvyšších postech australské politiky.

V souvislosti s protesty proti „kultuře znásilňování“ řada studentek na sociálních sítích zveřejnila vlastní zkušenosti se sexuálním obtěžováním. Na střední škole Brauer College v přístavním městě Warrnambool se rozhodli na to reagovat uspořádáním školní diskuze o respektu k ženám.

Učitelé žákům pustili video, v němž je školní kapitán elitního chlapeckého gymnázia Brisbane Boys College Mason Black vyzývá, ať „přestanou být chlapci“ a „jsou lidmi“. Black, jehož matka byla v minulosti znásilněna, tvrdí, že chlapci jsou vinou svého „misogynního“ a „objektifikujícího“ chování vůči ženám „součástí problému“.

Poté učitelé vyzvali žáky k „symbolickému gestu omluvy za chování jejich pohlaví, které zranilo nebo urazilo dívky a ženy“. Někteří žáci se později svým rodičům svěřili, že akci příliš nepochopili – a někteří otcové i matky neskrývali pobouření.

„Nyní má mylnou představu, že na všechny chlapce se v současnosti pohlíží jako na predátory,“ hněvá se Danielle Shepherdová, jejíž dvanáctiletý syn je prý z celého dění „zmatený a rozrušený“.

Chcete sex? Tak jen přes souhlas v aplikaci, navrhuje australský policista

Jiní rodiče naopak oceňovali, že škola se postavila k tématu čelem. „Jsem rád, že se o těchto otázkách ve škole diskutuje, všechny školy by měly dělat totéž,“ prohlásil jeden z rodičů.

Podle aktivistky Chanel Contosové, která stojí za hnutím proti sexuálnímu násilí na soukromých školách Teach Us Consent (Naučte nás souhlasu), gesto školy bylo „problematické“ a neřeší „jádro problému“. Domnívá se, že z chlapců udělalo „hrdiny“ a dalo jim „vstupenku zdarma z vězení“.

„Chlapci půjdou po škole do šatny a budou dále nevhodně mluvit o dívce, se kterou měli o víkendu sex,“ naznačuje aktivistka, že omluva nic nemění.

Ředitelka Brauer College Jane Boyleová se pobouřeným rodičům omluvila. „Při zpětném pohledu uznáváme, že to bylo nevhodné,“ napsala ve vysvětlující zprávě s tím, že celá akce byla vedena těmi nejlepšími úmysly.

Sex jen se souhlasem aplikace, navrhuje australský policejní komisař:

20. března 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video