VIDEO: Austrálii zasáhla písečná bouře, obloha se zbarvila do oranžova

  • 0
Jihovýchod Austrálie zasáhla mohutná písečná bouře. V Sydney a dalších oblastech státu Nový Jižní Wales se obloha zbarvila do oranžova a postižené lokality pokryla oblaka dusivého prachu. V Sydney špatná viditelnost způsobila zpoždění řady letů. Na dýchací potíže si stěžovaly desítky lidí, uvedla BBC.

Podle úřadů ke vzniku bouře přispělo vleklé sucho, které sužuje Nový Jižní Wales od srpna. Čtvrteční silný vichr prach a písek zvířil. Prašný pás dosahoval šířky 500 kilometrů. 

Úřady v Sydney předem varovaly před dopady, které bouře může mít na zdraví obyvatel. Občany vyzvaly, aby, pokud možno, zůstali doma. To platilo především pro děti, starší lidi a lidi s dýchacími problémy. 

Živel vyvolal vzpomínky na ještě intenzivnější písečnou bouři, která zahalila Sydney prachem v roce 2009. Tehdy trpěly dýchacími potížemi stovky lidí a lety byly rušeny či odkláněny do jiných australských měst.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video