Kanárské ostrovy zahalila písečná bouře ze Sahary, ochromila letecký provoz

  • 1
Kanárské ostrovy zasáhla písečná bouře, která na ně pronikla ze Sahary. Kvůli naoranžovělému prachu a silnému větru musely úřady o víkendu zavřít všechna letiště a v pondělí zrušit školní výuku. Oblaka prachu jsou vidět i z vesmíru. Vítr rovněž znesnadnil hasičům boj s lesními požáry, jež zuří na ostrovech Gran Canaria a Tenerife.

V pondělí už jsou letiště sice otevřena, některé lety nicméně zůstávají odloženy. Lidé cestující do této oblíbené prázdninové destinace mají kontaktovat letecké společnosti a požádat o informace o svých spojeních.

O víkendu Kanárské ostrovy zaznamenaly poryvy větru o rychlosti až 150 kilometrů za hodinu, které doprovázelo vlnobití.

 „V neděli tu byly obrovské vlny a většina silnic byla kvůli bouři uzavřena,“ citovala agentura DPA německého turistu, který pobýval na ostrově La Palma. 

„Moře se nyní uklidnilo,“ dodal muž, podle něhož je však stále ve vzduchu jemný prach, který lidem znesnadňuje dýchání.

Větrné počasí navíc znesnadnilo práci španělským hasičům bojujícím s  lesními požáry na ostrovech Gran Canaria a Tenerife.

„Nic takového jsme za posledních 40 let neviděli,“ uvedl Ángel Víctor Torres, který je premiérem tohoto španělského autonomního regionu. Prach, kvůli němuž byl v pondělí odložen i program karnevalu na ostrově Gran Canaria, zanesl na ostrovy u afrického pobřeží silný vítr z africké Sahary.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video