Kardinál George Pell stanul před australským soudem v Melbourne. (26. února...

Kardinál George Pell stanul před australským soudem v Melbourne. (26. února 2019) | foto: Reuters

Byla to obyčejná penetrace, hájí právník kardinála, který zneužíval chlapce

  • 305
V Austrálii poslali do vazby zatčeného kardinála a bývalého šéfa financí ve Vatikánu George Pella, který před lety sexuálně zneužil dva chlapce. Australský soud ve středu také zahájil řízení o výši trestu pro sedmasedmdesátiletého kardinála, kterému hrozí až padesát let vězení. Mužův právník pronesl, že vlastně o nic nešlo.

„Byla to obyčejná sexuální penetrace, při které se dítě aktivně nezapojuje,“ uvedl podle britského deníku The Guardian Pellův advokát Robert Richter u soudu a snažil se dokázat, že v případě jeho mandanta nejsou žádné přitěžující okolnosti.

Předsedající soudce Peter Kidd s odpovědí nečekal. „Musí vám být jasné, že s vaším podáním (událostí) nyní bojuji. A když se podívám na vaše argumenty - a co?“ podotkl. Výši trestu pro Pella soudce oznámí pravděpodobně 13. března, píše dále deník. Chování kardinála popsal jako „necitlivý, hrubý prohřešek a šokující počínání“.

Dosud nejvýše postavený katolický duchovní usvědčený ze sexuálního zneužívání stráví svou první noc ve vězení. V melbournské katedrále před dvěma desetiletími obtěžoval dva kostelní zpěváky.

Kidd odmítl Pellovi vazbu prominout s ohledem na jeho věk nebo zdravotní stav.

Pell byl v první instanci uznán vinným z toho, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 12 a 13 let. Kardinál, který byl prakticky třetím nejvýše postaveným mužem Vatikánu, vinu popírá. Dosud byl souzen na svobodě.

Jedna z obětí, nyní 34letý muž, soudu popsal, že Pell se v roce 1996 před ním a druhým hochem obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval při tom. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Stejný chlapec se stal terčem sexuálního útoku Pella ještě jednou v roce 1997, kdy ho duchovní přitlačil ke zdi chodby melbournské katedrály a bolestivě mu stiskl přirození.

Druhý muž, kterého kardinál v dětství sexuálně zneužil, zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video