Austrálie dopadla „potravinovou teroristku“, která dávala jehly do jahod

  • 43
Australský soud obvinil padesátiletou ženu, která pracovala jako kontrolorka na jahodové farmě, že do ovoce ukrývala šicí jehly. Jejím motivem byla pravděpodobně pomsta zaměstnavateli, informoval v pondělí zpravodajský server BBC. Po pozření jahody s jehlou skončil jeden muž v nemocnici.

Jehly v jahodách se v polovině září začaly postupně objevovat v obchodech v šesti státech a teritoriích Austrálie. Od září australská policie evidovala 186 případů, kdy byla v jahodách nalezena jehla; 15 z toho se ukázalo jako falešný poplach. Nejvíce případ postihl pěstitele jahod, kteří v obavách vyhodili tuny ovoce.

Austrálii děsí jehly v jahodách, úřady vypsaly na záškodníka odměnu

Australská média v neděli uvedla, že za schovávání jehel do ovoce stojí australská občanka vietnamského původu My Ut Trinh, která do země přišla před více než 20 lety.

Jejím motivem se podle všeho stala pomsta, která měla zaměstnavateli způsobit ekonomické ztráty. Žena si prý již dříve stěžovala na pracovní podmínky.

Kontrolorku vyšetřovatelé zatkli v neděli, hned v pondělí si vyslechla obvinění před soudem v australském městě Brisbane. Policie ji vypátrala skrze stopy DNA, které údajně zanechala na jehlami kontaminovaném ovoci.

12.listopadu 2018 v 02:59, příspěvek archivován: 12.listopadu 2018 v 11:17

BREAKING: Bail application for woman charged over strawberry needle contamination has been withdrawn. The 50-year-old will stay behind bars. Case adjourned until next week. https://t.co/jgWHm4LVwH #Strawberries #7News https://t.co/b7GfDDl9gc

Kontrolorka zůstane ve vazbě do dalšího soudního jednání, které je naplánováno na 22. listopadu. Maximální trest za „potravinový terorismus“, tedy kontaminaci potravin, byl v září v Austrálii zvýšen z deseti na 15 let vězení. Obviněné hrozí podle australských médií až desetiletý trest.

Zatím ale není jasné, jestli soud ženu obviní ze všech případů nalezení šicí jehly v ovoci. Ačkoliv obviněná pracovala na jahodové farmě, lidé v Sydney nacházeli jehly také jablkách a banánech. Australská policie v pondělí uvedla, že vyšetřování kauzy „zdaleka neskončilo“.

Z ukrývání šicích jehel v jahodách už byla v Austrálii v polovině září obviněna dvanáctiletá dívka. Činu se prý dopustila v rámci „žertu“, kdy chtěla před svými kamarády napodobit tehdy neznámého útočníka.

15.září 2018 v 09:07, příspěvek archivován: 12.listopadu 2018 v 10:45

Needles found in three strawberries in one punnet in first Sydney case. https://t.co/GXAgRpfB6t https://t.co/VbLdMV2o4x

,

Video